Nog nooit zoveel namaakspullen onderschept

De economische inspectie heeft vorig jaar 422.161 namaakspullen in beslag genomen. Dat is een record en bijna 40 procent meer als in 2015. Dat schrijft De Tijd. In 2016 ging het om net geen 16 miljoen euro, goed voor dus meer dan 400.000 namaakgoederen. Vooral merkkleding, dure handtassen en schoenen, cosmetica en computerapparatuur zijn in beslag genomen.

Ook de waarde van de inbeslaggenomen namaak stijgt, Omdat de economische inspectie veel meer nagemaakte luxeproducten op het spoor kwam, zoals merkhandtassen en -kleding, is ook de waarde van de inbeslaggenomen namaak gestegen.  Zo zijn er vorig jaar 64.401 nagemaakte schoenen gevonden. Dat is een veelvoud van de 4.200 tot hooguit 9.400 schoenen die de inspecteurs per jaar vonden sinds 2012.

Ook de namaak van smartphones en onderdelen van mobieltjes barst uit zijn voegen. Vorig jaar onderschepte de inspectie 14.002 exemplaren, of bijna 5.300 meer dan in 2015. In 2012 werden nog maar 226 stuks in beslag genomen. Van dagelijkse verzorgingsproducten zijn vorig jaar dan weer tien keer minder namaakproducten ontdekt dan in 2015.

Criminele bendes in namaakgoederen worden creatiever

Minister van consumentenzaken Peeters (CD&V) wijst erop dat de economische inspectie de criminele netwerken steeds korter op de hielen zit, al gaan ze nu anders te werk. Criminele netwerken die in namaak handelen, passen nu andere trucs toe om hun ladingen langs de douane te krijgen. Zo voeren ze alleen producten zonder logo’s in, zoals handtassen en juwelen. De douane kan de spullen op dat moment niet tegenhouden, want er is nog geen sprake van namaak.

De criminelen laten de logo’s en merknamen er pas opzetten als de goederen veilig over de grens zijn geraakt. "We moeten dus steeds meer op de economische inspectie rekenen om namaakspullen te onderscheppen in binnenlandse loodsen, winkels en bij mensen thuis", zegt minister van consumentenzaken, Kris Peeters. "Gelukkig slaagt die daar ook in." De successen zijn onder meer te danken aan de Europese controleacties waar de inspectie aan deelneemt.

Meest gelezen