Nog steeds erg druk in ziekenhuizen: "ga niet naar spoed als het niet dringend is"

In de ziekenhuizen in Vlaanderen blijft het bijzonder druk. De spoeddiensten worden overstelpt met patiënten en ook de ziekenhuiskamers liggen vol. Die situatie is al weken zo en het ziet ernaar uit dat het nog even zal duren voor het weer iets rustiger wordt.

"We zien dat we veel meer patiënten moeten opvangen dan gewoonlijk", zegt Ine Cleerens van het AZ Sint Lucas in Gent. "Er is elk jaar wel een winterpiek, maar dit jaar zijn er toch meer patiënten dan vorig jaar. We moeten hier en daar wat maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat iedere patiënt het bed krijgt dat hij nodig heeft. Zo worden er ingrepen uitgesteld en zorgen we ervoor dat patiënten die ontslagen kunnen worden zo snel mogelijk naar huis kunnen."

En niet het klassieke griepverhaal jaagt de mensen naar het ziekenhuis, in heel Vlaanderen is het druk. "We horen van collega's dat ook zij worstelen met enorm veel patiënten, voornamelijk wegens luchtwegeninfecties, door het onstabiele weer waarschijnlijk."

Een tip: ga niet naar de spoed als het niet dringend is, de diensten zijn overbezet.

Griep dit jaar intenser dan vorig jaar, piek voor volgende week

Hoewel de griepepidemie al een maand bezig is, blijft het aantal mensen met griep toenemen. Op dit moment zijn er bij de huisarts 898 consultaties per 100.000 inwoners. En dat is 100 consultaties meer dan bij de piek vorig jaar. "De griep is dit jaar intenser", zegt Steven Van Gucht van Volksgezondheid. 

Volksgezondheid verwacht dat de griep nog zeker een maand of langer zal woeden, met een piek over een week.

Meest gelezen