OCAD waarschuwt voor groeiende invloed van salafisme in ons land

Het OCAD waarschuwt voor de toenemende invloed van het salafisme op de imams en moskeeën in ons land. Dat blijkt uit een rapport, dat De Standaard heeft kunnen inkijken. Het OCAD benadrukt dat het om een kleine minderheid gaat, maar noemt de evolutie toch zorgwekkend. OCAD-topman Paul Van Tigchelt wil liever niet reageren op het uitgelekte rapport.
BELGA

Het OCAD-rapport dateert van oktober vorig jaar en telt 71 pagina's. De Standaard heeft er vandaag 4 van gepubliceerd online. Het OCAD toont zich ongerust over wat het de "salafisering" van imams in ons land en de rest van Europa noemt.  

Het rapport waarschuwt voor de toenemende invloed van de erg conservatieve en radicale stroming in de islam, die vooral gepropageerd wordt in Saudi-Arabië en de Golfstaten. De terugkeer naar de "zuivere islam" staat daarin centraal, naast de strakke opdeling tussen "moslims" en "ongelovigen". De huidige samenlevingscontext moet zich aanpassen aan die interpretatie van de islam en niet omgekeerd.

"Deze eendimensionale islam is verspreid geraakt in de hele moslimwereld", zo staat er in het OCAD-rapport. "Veel soennitische moslims beschouwen dit als de norm. Een groeiend aantal moskeeën en islamitische centra in België staan onder invloed van het wahabitische, salafistische missioneringsapparaat. Meer en meer moskeeën in Brussel, Antwerpen en Mechelen zijn ook strikt wahabitisch."

Predikers en media

De wahabieten proberen hun invloedssfeer op verschillende manieren te vergroten, zegt het OCAD. Dat gebeurt onder meer "rechtstreeks" via radicale predikers uit moslimlanden in onze moskeeën, maar ook via hun verschillende eigen media.

In ons land is de verkoop van boeken over het salafisme, zowel in het Arabisch als vertaald, opvallend gestegen. Daarnaast verspreidt (en sponsort) de tak in Saudi-Arabië ook dvd's, zijn er gespecialiseerde satellietzenders en spelen ook sociale media een niet te onderschatten rol in de verspreiding van het gedachtegoed.  

"Hun inspanningen zijn er dikwijls op gericht om de moslims in het Westen af te keren van Europese waarden en normen die zij percipiëren als zijnde in strijd met de in de Koran geopenbaarde "rechten van God", aldus het OCAD. In de meest extreme gevallen zou dat kunnen leiden tot geweld, want volgens het salafisme is de jihad tegen ongelovigen verantwoord.

Hoewel het nog gaat om een kleine minderheid, waarschuwt het OCAD toch in niet mis te verstane bewoordingen. "De kleine, gematigde imam in zijn moskee is niet opgewassen tegen al dat mediageweld."

Uit het archief: Wat is salafisme en welke invloed heeft het op het leven? (Terzake 13/4/16)

Uit het archief: Terzake onderzoekt link tussen salafisme en terrorisme (14/4/16)

Meest gelezen