Onderzoek geopend naar mistoestanden bij repatriëringen

Het parket Halle-Vilvoorde heeft een opsporingsonderzoek geopend naar de mistoestanden bij de dienst repatriëringen van de federale politie. Dat meldt VTM en het nieuws wordt bevestigd door de woordvoerder van het parket Halle-Vilvoorde. "Het onderzoek is geopend naar aanleiding van de recente berichtgeving in de media", zegt de woordvoerder. "Bedoeling is na te gaan of er misdrijven gepleegd zijn. Het onderzoek zal gevoerd worden door de Algemene Inspectie."

Een tweetal weken geleden kwam aan het licht dat er een graaicultuur heerste binnen de politiedienst die instaat voor de repatriëring van illegalen. VTM Nieuws kon daarover een auditrapport inkijken en ook de redactie van het VRT Nieuws-programma "Pano" was de mistoestanden op het spoor gekomen.

In het gelekte rapport stond dat sommige "escorteurs", agenten die illegalen begeleiden bij de terugkeer, zouden zichzelf tijdens zo'n repatriëring allerlei voordelen toekennen, op kosten van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ). Zo zouden ze terugvliegen via vakantielanden als Dubai of Bangkok, vliegtuigtickets boeken in businessclass en logeren in dure hotelkamers. In bepaalde gevallen werden ook prostituees bezocht, kortingskaarten gebruikt en werd taxfree gewinkeld. Bovendien zouden de leidinggevenden van de betrokken dienst "hun ogen sluiten voor onaangepast gedrag door medewerkers in het buitenland".

Een dag later onthulde Pano dat er tien jaar geleden al een gelijkaardige audit werd uitgevoerd, met gelijkaardige resultaten. Catherine De Bolle, commisaris-generaal van de federale politie, kondigde toen al aan dat de Algemene Inspectie gevraagd zou worden een vooronderzoek te starten naar mogelijke wantoestanden bij de betrokken politiedienst en ze stelde ook een supervisor aan voor de dienst.

 

Meest gelezen