Poetins belangrijkste uitdager veroordeeld wegens fraude

In Rusland is oppositieleider Aleksej Navalny schuldig bevonden aan fraude en veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar met uitstel. Daardoor mag Navalny - de felste en populairste criticus van president Vladimir Poetin - niet deelnemen aan de presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Navalny was in 2013 al eens veroordeeld voor het verduisteren van hout bij het staatsbedrijf Kirovles, ter waarde van 16 miljoen roebel (ongeveer 250.000 euro). Maar dat proces moest worden overgedaan omdat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens had geoordeeld dat Navalny geen eerlijk proces had gekregen.

In het nieuwe proces is de Russische rechter nu tot hetzelfde oordeel gekomen als 4 jaar geleden. Volgens de rechter heeft Navalny de diefstal "georganiseerd". Hij kreeg net als in het eerste proces vijf jaar met uitstel. Volgens Navalny waren de woorden in het vonnis trouwens exact dezelfde als tijdens het vorige proces. "Saaie boel", plaatste hij op Twitter vanuit de rechtszaal.

Politieke tegenstand voor Poetin uitgeschakeld

Navalny ontkent de beschuldigingen, stelt dat de zaak politiek gemotiveerd is en dat het Russische regime hem zo uit de actieve politiek probeert te houden. Navalny is namelijk de belangrijkste oppositieleider in Rusland. Hij had zich 2 maanden geleden nog kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen in Rusland volgend jaar.

Maar door zijn veroordeling mag Navalny niet deelnemen aan die verkiezingen. De Russische wet schrijft namelijk voor dat iemand die veroordeeld is voor een ernstig misdrijf, zich tien jaar lang geen kandidaat mag stellen voor een openbaar ambt.

Op die manier lijkt misschien wel de enige echte politieke tegenstander van president Poetin - die zelf nog niet officieel kandidaat is - op voorhand politiek uitgeschakeld.

Navalny is echter van plan om het vonnis aan te vechten om zo toch aan de verkiezingen te kunnen deelnemen.

Meest gelezen