Politie over de schreef, frustraties laaien op: de geschiedenis herhaalt zich in Parijse banlieues

De Parijse voorstad Aulnay-sous-Bois staat in rep en roer na een ongemeen agressief politieoptreden tegen de 22-jarige Théo. Eens te meer barst de etterbuil van achterstelling en frustratie in de banlieue open. De voorsteden van veel Franse grootsteden hebben al jarenlang een slechte reputatie, ondanks talloze beloften van politici om de zaak op te ruimen.
Clichy-sous-Bois anno 2005

"Hebt u genoeg van dit uitschot? Wij gaan u ervan verlossen!" Deze uitspraak uit 2005 van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy moest aantonen dat hij als man van "law and order" de banlieue zou schoonvegen, in de eerste plaats door een keihard optreden van de ordediensten. Het was zijn recept om uit de vicieuze cirkel van kansarmoede, achterstelling en kleine criminaliteit te raken.

Die vicieuze cirkel is ook explosief en leidde al meer dan eens tot gewelddadige incidenten die compleet uit de hand lopen met rellen, in brand gestoken auto's, arrestaties en zelfs dodelijke slachtoffers.

Het incident waarbij de 22-jarige Théo hard is aangepakt en het daaropvolgende protest tonen aan dat de problemen in de banlieue tot op vandaag onopgelost blijven.

Frankrijk in vuur en vlam

In oktober 2005 leek een groot deel van Frankrijk gedurende drie weken in brand te staan. De onrust begon na de dood van twee jongeren bij een politieachtervolging in Clichy-sous-Bois, een noordelijke voorstad van Parijs. Ze raakten geëlektrocuteerd toen ze zich in een elektriciteitscabine probeerden te verbergen.

Vrijwel onmiddellijk braken rellen los. De politie werd "dood door schuld" aangewreven. Mede dankzij de stoere uitspraken van Sarkozy van enkele dagen eerder breidden het protest en het geweld zich razendsnel uit naar andere voorsteden van Parijs en naar voorsteden van andere Franse steden. De banlieue stond letterlijk in vuur en vlam.

Het geweld nam pas af nadat de noodtoestand was ingesteld. In totaal werden tijdens de rellen 9.193 voertuigen in brand gestoken. 2.888 mensen werden opgepakt.

Sociale achterstelling en geweld

De rellen in de voorsteden hebben veel te maken met sociale achterstand en een gebrek aan kansen voor de lokale jeugd, vaak van allochtone origine. Het geweld lijkt veel Fransen niet echt te deren, want ze gebeuren in de verafgelegen banlieue, waar kansarmen vaak noodgedwongen samenhokken in uitgewoonde woonkazernes.

De vlam slaat geregeld in de pan in de banlieue. Zo waren er in 2009 relletjes in de Parijse voorstad Bagnolet nadat een 18-jarige motorrijder was verongelukt bij een achtervolging door de politie. Vorig jaar gingen auto's in de fik in verschillende Parijse voorsteden, ook nu weer na de dood van een 24-jarige jongeman die was aangehouden. Telkens weer werd met een beschuldigende vinger naar de politie gewezen.

Inmiddels zijn we bijna 12 jaar na de dramatische gebeurtenissen van oktober 2005 en is Nicolas Sarkozy van 2007 tot 2012 president geweest, de man die de probleemwijken "met een hogedrukreiniger" zou schoonmaken. Ook vijf jaar François Hollande hebben geen wezenlijke verbetering gebracht, want de werkloosheidscijfers bijvoorbeeld zijn pas de laatste maanden beginnen dalen.

Meest gelezen