Politietopvrouw De Bolle: "Nog altijd zware dreiging in ons land"

Catherine De Bolle, commissaris-generaal van de Belgische federale politie, vraagt de bevolking om waakzaam te blijven in het kader van de huidige terreurdreiging. "Het terreurniveau staat nog altijd op niveau 3, we vragen de bevolking om verdachte situaties te melden", zegt De Bolle in een interview met "Terzake".

In het kader van het samenwerkingsakkoord tussen de Belgische en de Servische politie doet commissaris-generaal Catherine De Bolle een oproep om waakzaam te blijven voor verdachte situaties. “We hebben de bevolking nodig”, aldus De Bolle.

De politietopvrouw verwijst ook naar het huidige terreurniveau in ons land. Volgens het OCAD is de kans op een aanslag in ons land nog altijd “mogelijk en waarschijnlijk”. De commissaris-generaal spreekt zelf van “een zware dreiging”.

“Terroristen in Servië stoppen”

Vooral het grote aantal ‘foreign terrorist fighters’ ziet De Bolle als een mogelijk gevaar voor ons land. De veiligheidsdiensten in ons land houden er ook rekening mee dat een aantal Syriëstrijders wil terugkeren naar Europa, dat bevestigt ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

“We zijn beducht voor de massale terugkeer van mensen die in Syrië en Irak zijn gaan vechten en nu terug zouden komen naar Europa”, zegt hij.

In een gesprek met Terzake wijst de minister daarom op het belang van het samenwerkingsakkoord tussen de Belgische en de Servische politie. Volgens de minister is het mogelijk dat terroristen zich mengen tussen asielzoekers en via de Balkanlanden naar Europa komen: “Als we onze informatie uitwisselen, kunnen terroristen al in Servië gestopt worden."

Het volledige gesprek met commissaris-generaal Catherine De Bolle en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon, is vanavond om 20 uur te zien in Terzake op Canvas.

Meest gelezen