Riante ontslagvergoeding voor vrouw brengt Fillon verder in verlegenheid

De Franse presidentskandidaat François Fillon wordt alweer geconfronteerd met gênante onthullingen. Zo zou zijn vrouw, Penelope, 45.000 euro aan ontslagvergoedingen hebben gekregen van het parlement in Parijs. Dat schrijft het satirische weekblad Le Canard enchaîné, dat zo voor de derde week op rij de aanval opent op Fillon. De rechtse presidentskandidaat zelf spreekt van leugens.

Mevrouw Fillon zou in augustus 2002 zo'n 16.000 euro ontslagvergoeding hebben gekregen, oftewel het equivalent van vijf maanden salaris. Die vergoeding kreeg ze voor haar taak als parlementair assistent van haar man in de periode 1998 - 2002. In november 2013 zou Penelope Fillon 29.000 euro aan vergoedingen hebben gekregen op het einde van haar laatste contract als medewerker in het parlement. Ontslagvergoedingen die telkens dus betaald werden door de Franse staat.

De Franse wetgeving voorziet wel degelijk in ontslagvergoedingen voor parlementaire medewerkers. Maar volgens Le Canard enchaîné zijn de bedragen die mevrouw Fillon kreeg veel hoger dan wat wettelijk is voorzien. Het verhaal van de ontslagvergoedingen komt boven op de onthullingen dat mevrouw Fillon jarenlang werd betaald voor een job die ze nooit zou hebben uitgeoefend. Die bedragen zouden oplopen tot 900.000 euro.

Fillon: "Leugens en manifeste fouten"

Fillon heeft al gereageerd op de nieuwe onthullingen van Le Canard. Volgens hem zijn het leugens en manifeste fouten en zou zijn vrouw maar 7.754 euro aan ontslagvergoeding gekregen hebben.

In een open brief in de krant Ouest-France richt de presidentskandidaat zich rechtstreeks tot het Franse publiek om "zijn waarheid" te zeggen. "De woede van de krachten die werden ontketend tegen mij liet me verbijsterd. Toch heb ik besloten om niet toe te geven aan de intimidatie en de druk. Ik kies ervoor om me recht te houden tegenover de Fransen en hun oordeel."

"Er is geen plan B"

Maar vandaag komt ook de krant Le Parisien met een verhaal over Fillon. Volgens de krant was Fillons echtgenote tussen mei 2012 en december 2013 met twee voltijdse jobs bezig: een in het parlement en een voor het blad Revue des deux mondes. Pikant detail: de eigenaar van dat blad kreeg van Fillon een hoge decoratie.

Op die manier wordt de presidentskandidaat voor Les Républicains steeds meer in het nauw gedreven. Tot voor kort gold François Fillon als de favoriet voor de verkiezingen, maar zijn positie komt steeds meer onder druk te staan. Zelf wil hij voorlopig niet wijken. "Er is geen plan B. Enkel een plan A, de A van aanval", klinkt het in het kamp van Fillon. 

Meest gelezen