Syrische regering verwerpt rapport over massale executies

Het Syrische regime van Bashar al-Assad heeft het rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International over de massale execcuties in de Saydnaya-gevangenis als "vals" bestempeld.

Amnesty International kwam gisteren met een rapport naar buiten dat de schrijnende toestanden in de militaire gevangenis blootlegde. Volgens het document werden tussen 2011 en 2015 13.000 gevangenen opgeknoopt. Het zouden volgens Amnesty International vooral gaan om burgers die zich verzet hebben tegen de regering. Ze werden veroordeeld zonder echt proces na een verhoor van enkele minuten voor een militaire rechtbank. Naast de willekeurige executies is er ook sprake van foltering, uithongering en verkrachting.

Maar volgens het Syrische ministerie van Justitie zijn de beschuldigingen ongefundeerd en gebaseerd op "persoonlijke emoties die als bedoeling hebben om bepaalde politieke doelen te bereiken." "Het rapport is bedoeld om de Syrische reputatie op het internationaal toneel te beschadigen, vooral na alle overwinningen van het Syrische leger."

Hij stelt ook dat terdoodveroodelingen pas uitgesproken worden na een juridische procedure die in verschillende fases verloopt. Het Amnesty rapport is door "kwaadaardige" media verspreid, zonder enig concreet bewijs.

In het verleden heeft de Syrische regering en president al-Assad zelf gelijkaardige rapporten over foltering en moord op grote schaal telkens verworpen.

Meest gelezen