Treinverkeer Noord-Zuidas Brussel onderbroken van 29 april tot en met 1 mei

Tijdens het verlengde weekend van zaterdag 29 april tot en met maandag 1 mei wordt het treinverkeer volledig onderbroken tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Zuid wegens infrastructuurwerken. Dat melden de NMBS en Infrabel. Dat zal belangrijke gevolgen hebben voor zowel nationale als internationale reizigers.

Er zullen geen treinen stoppen in het station Brussel-Centraal, iets wat al meer dan 30 jaar niet meer gebeurd is. Een aangepast vervoersplan is in opmaak, maar er zullen belangrijke gevolgen zijn voor zowel nationale als internationale reizigers.

De drastische ingreep is nodig om de seininrichting te kunnen vernieuwen: de huidige elektromechanische technologie wordt vervangen door een volledig computergestuurde technologie. "Deze werf, die grotendeels is uitgevoerd zonder impact op het treinverkeer, zal zowel de veiligheid als de capaciteit van het gedeelte van de verbinding die zich tussen de uitgang van de tunnel en de ingang van het station Brussel-Zuid bevindt, versterken", zeggen de NMBS en Infrabel.

"De veiligheidstesten, die gedurende drie dagen ononderbroken worden uitgevoerd, moeten absoluut plaatsvinden zonder enige commerciële exploitatie van het treinverkeer", luidt het nog.

De Brusselse Noord-Zuidverbinding is de drukste as op het Belgische spoornet : dagelijks passeren er ongeveer 1.200 treinen.