Vakbonden én werkgevers Zaventem gaan samen actievoeren

De luchthavengemeenschap op Brussels Airport komt collectief in opstand tegen het uitblijven van een oplossing voor de Brusselse geluidsnormen. Vakbonden en werkgevers gaan samen actievoeren.

Onder de slogan 'Let us keep our airport jobs' gaat de voltallige luchthavengemeenschap - personeel, vakbonden, werkgevers, maatschappijen en vakverenigingen - de komende weken actievoeren om beleidsmakers te sensibiliseren om een politieke oplossing te vinden.

De tijd dringt, want op 22 februari gaan de strengere, Brusselse geluidsnormen gelden. Waardoor vliegtuigmaatschappijen met relatief luidruchtige vliegtuigen boetes riskeren als ze over Brussel vliegen. De strengere geluidsnormen zijn tijdelijke opgeschort omdat Vlaanderen er een belangenconflict tegen heeft ingeroepen. Beide partijen, Brussel en Vlaanderen, houden voorlopig het been stijf.

 

Welke luchtvaartmaatschappijen?

Zonder oplossing voor de geluidsnormen, zo waarschuwen de initiatiefnemers, zal het aantal boetes minstens vervijfvoudigen, waardoor de luchtvaartmaatschappijen naar buitenlandse luchthavens zullen trekken.

Dat is onder meer het geval voor een zestal cargomaatschappijen die vliegen met Boeing 747-toestellen die niet aan de nieuwe geluidsnormen voldoen. Het gaat onder meer om Singapore Airlines Cargo of Asiana. Van zodra de boetes van kracht worden, zullen die cargomaatschappijen vertrekken. "Lang zal dat niet duren", waarschuwt Geert Keirens, woordvoerder van het initiatief. Alleen al door het vertrek van de cargomaatschappijen zullen drieduizend banen verdwijnen.

De luchthaven van Zaventem is goed voor 20.000 directe en 40.000 indirecte banen.

Meest gelezen