Zuckerberg zet eerste stap in "strijd tegen alle ziektes"

Mark Zuckerberg en zijn echtgenote Priscilla Chan verdelen 50 miljoen dollar (46,8 miljoen euro) onder 47 wetenschappers die onderzoek naar tal van ziektes verrichten. Het is de bedoeling alle ziektes op termijn te genezen, te voorkomen of te beheersen.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Nadat ze in september hadden aangekondigd dat ze alles samen 3 miljard dollar (2,8 miljard euro) willen uittrekken om "alle ziektes te bestrijden", hebben Zuckerberg en Chan een eerste schijf van 50 miljoen dollar (46,8 miljoen euro) vrijgemaakt om onder 47 onderzoeksprojecten te verdelen.

Elk van die projecten krijgt de komende vijf jaar een bedrag dat kan oplopen tot 1,5 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) om onderzoek in hun specifieke domein te verrichten. Dat kan gaan van orgaanprinting tot het bestuderen van de manier waarop cellen zich samenstellen. Het doel blijft om op termijn alle ziektes te genezen, te voorkomen of te beheersen.

De Facebookbaas en zijn echtgenote verdelen het geld via de Chan Zuckerberg Biohub. Dat is een onderdeel van het Chan Zuckerberg Initiative, hun liefdadigheidsorganisatie. Door in te zetten op tal van disciplines en soorten onderzoek tegelijk, hoopt de Biohub tot nieuwe inzichten en wetenschappelijke vooruitgang te komen. Harde resultaten zijn daarbij van ondergeschikt belang.

Meest gelezen