Berlijns filmfestival op gang getrapt met "Django"

De rode loper op de Berlinale is uitgerold en de 67e editie van het filmfestival is feestelijk op gang getrapt met de wereldpremière van "Django". Op de loper onder meer: regisseur en juryvoorzitter Paul Verhoeven, actrice Maggie Gyllenhaal en de cast van "Django".
Actrice Maggie Gyllenhaal en directeur Berlinale Dieter Kosslick

De film over de Belgisch-Franse jazzlegende Django Reinhardt is één van de 18 films die meedingen naar de Gouden Beer. Een van de blikvangers van het festival wordt "Beuys", over het leven van de baanbrekende kunstenaar Joseph Beuys. Ook Richard Gere zakt naar naar de Duitse hoofdstad af voor "The dinner", van regisseur Oren Moverman. Ook Penelope Cruz, Robert Pattinson, Hugh Jackman en Catherine Deneuve zullen hun opwachting maken.

Op de rode loper van het 67e Filmfestival van Berlijn zijn onder meer juryvoorzitter Paul Verhoeven, regisseur van onder mer "Elle" gezien. Op de persvoorstelling vertelde hij dat hij vooral films wil zien die "controversieel en verrassend zijn", want dat soort films worden volgens hem steeds zeldzamer.

Eerder vandaag hadden de juryleden nog benadrukt dat ze kwaliteit zoeken en geen politieke statements. De Berlinale heeft draagt al jarenlang de reputatie mee een "politiek filmfest" te zijn. Toch konden enkele juryleden het niet laten om naar de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump te refereren. Zo wees de Mexicaanse acteur Diego Luna naar de "muren" en hoe die gesloopt moeten worden, terwijl actrice Maggie Gyllenhaal naar zichzelf verwees als "een soldate van het verzet".

Een typisch rode lopermomentje - en jarenlange traditie - van de Berlinale was het tekenen van de portretten, die dit jaar gefotografeerd werden door Gerhard Kassner.

Lees verder onder tweet.

"Django", het verhaal van de virtuoze jazzmuzikant met vier vingers

"Django" vertelt het verhaal van de Belgisch-Franse jazzlegende Django Reinhardt en het morele dilemma waar hij tijdens de Tweede Wereldoorlog mee geconfronteerd werd. Hij werd als gitarist gevraagd om te spelen voor Duitse troepen aan het oostfront. Maar tegelijkertijd werden mensen met een Roma-afkomst - die ook Reinhardt had - overal vervolgd en omgebracht in concentratiekampen. Na lang aarzelen vluchtte Reinhardt naar Zwitserland.

Door een zwaar ongeval had de jazzmuzikant maar vier vingers, maar wist toch de muziekscène toch te veroveren met zijn virtuositeit. Hij werd wereldberoemd met zijn swingjazz.

Tijdens de persvoorstelling vertelde regisseur Etienne Comar, die Reinhardts muziek als kind ontdekte, dat hij een artiest in een historische complexe tijd wilde tonen om iets te tonen dat zou weerklinken bij een hedendaags publiek. "Het onderwerp van deze film is de vrijheid die muziek geeft in moeilijke tijden."

"Politieke inzet is geen eenvoudige vraag - moet je wel of niet spelen voor een publiek waarvan je de ideeën niet goedkeurt?", wierp Comar op. Hij trok ook parallellen tussen de geschiedenis en vandaag. "Vluchtelingen bijvoorbeeld en de manier waarop je hen kunt beperken door hen te verhinderen om vrij rond te reizen."

"Django" is één van de 18 films die meedingen naar de Beren. De film heeft overigens ook een Belgisch kantje, met de Belgische actrice Cécile de France. Het festival loopt nog tot 19 februari.

Actrice Cécile de France en regisseur Etienne Comar

Bekijk hier de rode loperfoto's

Actrice Bim Bam Merstein en hoofdrolspeler van Django Reda Kateb

Actrice en jurylid Maggie Gyllenhaal

Regisseur en juryvoorzitter Paul Verhoeven

De cast van Django

Duits topmodel Toni Garrn

Meest gelezen