Brussel gaststad voor conferentie tegen abortusmaatregel Trump, België geeft 10 miljoen

Begin maart wordt in Brussel een conferentie gehouden om fondsen te werven voor ngo's die vrouwen begeleiden bij hun seksuele rechten, waaronder abortus. Ons land is organisator en zegt 10 miljoen euro toe, bevestigt minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) aan VRT Nieuws. Het initiatief moet ngo's helpen die getroffen worden door een antiabortusmaatregel van de Amerikaanse president Trump.

Vorige maand lanceerde Nederland het idee om een internationaal fonds voor veilige abortus op te richten. Dat gebeurde kort nadat Donald Trump via een decreet de Amerikaanse geldkraan had dichtgedraaid voor ngo's die buiten de VS abortus uitvoeren. Volgens tegenstanders zouden vrouwen in ontwikkelingslanden zo de toegang tot veilige abortus verliezen.

Het Nederlandse idee krijgt bijval van België, Zweden, Denemarken, Luxemburg, Finland en Kaapverdië. Het is de bedoeling om miljoenen dollars te verzamelen om de maatregel van de Amerikaanse president te counteren. Op 2 maart wordt in Brussel een startconferentie gehouden. De internationale conferentie zal plaatsvinden in het Egmontpaleis in de hoofdstad.

België zal de conferentie organiseren. Nederland, Zweden en Denemarken zijn co-organisator. Ons land zegt alvast 10 miljoen euro toe aan de "Global fundraising Initiative She Decides". Het initiatief is overigens breder dan enkel veilige abortus. Het fonds moet in het algemeen ngo's helpen die werken rond vrouwenrechten, familieplanning en de (seksuele) gezondheid van meisjes en vrouwen.

De "Mexico City"-abortusregel

De "Mexico City"-abortusregel bepaalt dat ngo's pas Amerikaanse federale subsidies krijgen als ze akkoord gaan om bij hun activiteiten in het buitenland "geen abortus uit te voeren of te promoten als een manier van gezinsplanning".

Sinds president Reagan de regel in 1984 invoerde, is de wet steeds de speelbal geweest tussen Democraten en Republikeinen. Bill Clinton schafte in 1993 de regel na het Republikeinse tijdperk af, George W. Bush voerde hem in 2001 opnieuw in, Barack Obama annuleerde op zijn beurt de wet. Donald Trump heeft op zijn eerste werkdag in het Witte Huis zijn handtekening gezet onder een executive order die de Mexico City-regel opnieuw invoert.

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet om een verbod op abortus binnen de VS.

Meest gelezen