Echte Mr Darcy doet de harten een pak minder snel slaan dan Colin Firth

Wilde zwarte krullen, brede schouders en een ongrijpbare blik: Mr Darcy vertolkt door Colin Firth deed heel wat harten sneller slaan. Maar - en nu volgt de ontgoocheling - de "echte" Mr Darcy was in realiteit een pak minder knap met zijn lange neus, bleke teint en schriele houding.

Een panel van experten, waaronder academicus John Sutherland en historicus en auteur Amanda Vickery, heeft een realistisch portret opgemaakt van de held uit Jane Austen's "Pride and prejudice" op basis van sociale studies en de mode van toen. Maar wie de Colin Firth van de 18e eeuw verwacht, komt bedrogen uit. De echte Mr Darcy was niet gezegend met het lijf van de acteur, integendeel.

Volgens het portret had Mr Darcy lange, witte lokken, een puntige kin, een lange neus, een bleke, iele teint, hangende schouders en een kippenborst. Ook qua lengte moet hij onderdoen voor Firth. De conclusies van de experten werd door illustrator Nick Hardcastle in een tekening gegoten.

"Reflectie van de tijd"

In de klassieker van Jane Austen zijn opmerkelijk weinig aanwijzingen over het uiterlijk van Mr Darcy. Bij zijn entree in de literatuur werd hij omschreven als: "Hij trok al snel de aandacht in de kamer door zijn lange, fijne persoon, zijn knappe kenmerken, zijn nobele gelaatsuitdrukking". Sutherland gelooft dan ook dat het raadselachtige van zijn uiterlijk een deel van zijn succes betekende. "Hij is de meest mysterieuze en begeerlijke man van alle tijden", vertelt Sutherland.

Maar dat maakt het er uiteraard niet gemakkelijker op bij castings. Daar werd Austens beschrijving geïnterpreteerd als een knappe verschijning à la Colin Firth. Vanwaar komt het verschil? De experten geloven dat brede schouders en een gespierde borstkas in de 18e eeuw als weinig aantrekkelijk beschouwd werden. Dat was eerder het voorkomen van een werker, en niet van een gentleman.

Het ideaal was toen een jeugdige teint, een kleine mond, puntige kin en witgepoederd haar, zoals verschillende aristocratische portretten van in die tijd ons tonen. "Onze Mr Darcy reflecteert de mannelijke fysiek van toen", verklaart Vickery.

Op wie Jane Austen haar Mr Darcy baseerde, zal waarschijnlijk voor altijd een geheim blijven, al doen verschillende namen de ronde. De Ierse student Tom Lefroy bijvoorbeeld of de eerste Graaf van Morley John Parker. 

Zoek hieronder de zeven verschillen

Meest gelezen