Food Waste Awards beloont initiatieven tegen voedselverlies

De stad Gent, het Antwerpse bedrijf Rekub, de Reo Veiling en het Gentse project Rabot zijn in de prijzen gevallen op de eerste Food Waste Awards. Food Surplus Entrepeneurs Network, Ovam en de koepel Komosie belonen de beste initiatieven om voedselverlies tegen te gaan.

Gent kaapte de prijs voor "lokale overheden" weg voor zijn campagne "Restorestje", waarmee de stad restaurants wil overtuigen om voedseloverschotten mee te geven met klanten. Gent is de eerste stad waar meer dan 100 restaurants hun medewerking verlenen aan een dergelijk initiatief. De deelnemende restaurants herken je aan de sticker "Vraag hier je Restorestje". Het initiatief kadert in het streven van de stad om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.

Rekub werd gelauwerd tot beste "voedselverlies ondernemers". In het pop-up restaurant van de non-profit organisatie wordt uitsluitend met voedseloverschotten gekookt. Ook ontwikkelden de mannen en vrouwen van Rekub een gratis food waste app. Via deze app kunnen handelaars producten op overschot posten.

In de categorie "bedrijven in de voedingssector" werd de Reo Veiling uit Roeselare beloond. Om voedselverspilling tegen te gaan, sensibiliseren ze het eigen personeel en de producenten om duurzaam om te gaan met verse producten. Zelf verhandelen ze meer dan 60 verschillende groente- en fruitsoorten. Voedseloverschotten worden overgemaakt aan sociale organisaties, bestemd als diervoeder of natuurlijke bemesting op de akkers.

Bij de sociale organisaties tot slot werden de sociale kruideniers uit Gent en de stadsakker De Site, beiden projecten van de vzw Samenlevingsopbouw Gent, bekroond voor hun project "Rabot op je bord". Het gaat om een duurzaam en solidair project dat de toegang tot gezonde voeding wil verhogen voor mensen in armoede door producten te vervaardigen met kwalitatieve voedseloverschotten en de geoogste groenten van de eigen stadsakker. Ook hier gaat niets verloren, want niet verkochte producten worden herwerkt tot nieuwe.

Meest gelezen