Kiekje onder Eiffeltoren veel moeilijker door metershoge veiligheidsmuur

De site rond de Eiffeltoren - hét symbool van Parijs - zal er in de toekomst drastisch anders gaan uitzien. Het Parijse stadsbestuur plant namelijk een kogelvrije glazen veiligheidsmuur van 2,5 meter hoog rond het monument. Een simpel fotootje nemen aan de voet van de IJzeren Dame zal zo een heel stuk moeilijker gaan.

De Eiffeltoren is een van de meest bezochte monumenten ter wereld. De Franse veiligheidsdiensten maken zich dan ook al enige tijd zorgen over de beveiliging van de site, zeker in het licht van de terreurdreiging. Tijdens het Europees Kampioenschap Voetbal vorige zomer in Frankrijk waren al provisoire - en esthetisch weinig attractieve - hekken rond de Eiffeltoren geplaatst. Nu wordt die omsluiting definitief.

Concreet denkt de Franse hoofdstad aan een glazen muur van 2,5 meter hoog rond de tuinen van de Eiffeltoren. Die muur moet bestand zijn tegen kogelinslagen, mensen zullen via veiligheidspoorten toegang krijgen tot het plein onder de toren. Prijskaartje: zo'n 20 miljoen euro. De plannen zitten op dit moment nog in de fase van aanbesteding, maar dit najaar zou de installatie al van start moeten gaan.

(Lees verder onder illustratie).

Verliest de Eiffeltoren zijn charme?

De meeste mensen begrijpen de noodzaak aan een betere beveiliging, maar hopen tegelijk dat de elegante Eiffeltoren geen versterkte burcht zal worden. Het Parijse stadsbestuur probeert die vrees te sussen. "Alle veiligheidswerken gebeuren in samenwerking met architecten die ervoor moeten zorgen dat de beveiliging zo goed als mogelijk ingebed wordt in de omgeving", luidt het.

Maar hoe dan ook zal er toch wel veel veranderen voor de miljoenen bezoekers. Zo zullen ze slechts via één bepaalde ingang nog toegang krijgen tot de site, met name via de tuinen en dus niet meer via de kaaien of andere toegangswegen rond de Eiffeltoren. En wie de toren niet wil beklimmen, maar gewoon een typisch toeristisch plaatje wil schieten aan de voet van de 324 meter hoge dame, zal ook moeten aanschuiven voor de veiligheidscontroles. De toegang tot het plein blijft wel gratis.

De Parijzenaars - die de Eiffeltoren zo hebben verguisd ten tijde van de bouw in 1889 - vrezen dan ook dat hun embleem een stuk van zijn charme zal verliezen in de strijd tegen de terreur.

Meest gelezen