Francken wint derdenverzet tegen vrijlating "salafistische" Algerijn zonder papieren

Een Algerijn die illegaal in België verblijft en van wie de uitwijzing vorige week door een rechter werd tegengehouden omdat hij ziek zou zijn, kan opnieuw worden opgespoord. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft het derdenverzet gewonnen dat hij tegen de vrijlating van de man had aangetekend.

Francken kondigde het nieuws aan op Twitter: "Derdenverzet gewonnen tegen vrijlating door Luikse rechter van Algerijnse salafistische illegaal. We sporen hem op", schreef hij.

De man in kwestie, Mohamed B., werd door de inlichtingendiensten in de gaten gehouden voor banden met terrorisme. Enkele maanden geleden werd hij naar het gesloten centrum van Vottem (Luik) meegenomen met het oog op zijn uitwijzing naar Algerije. De hele procedure voor een gedwongen repatriëring werd doorlopen, een dokter achtte hem ook 'fit to fly'. Algerije leverde een laissez-passer af waarmee B. door de douane geraakt.

Vorige week donderdag had de man op een vliegtuig moeten stappen, maar hij diende een eenzijdig verzoekschrift in bij de Luikse rechtbank van eerste aanleg en haalde zijn slag thuis. Hij kon de rechter overtuigen dat hij ziek is. Eerder hadden twee andere rechtbanken geoordeeld dat de repatriëring wel kon doorgaan.

Francken werd bovendien veroordeeld tot een dwangsom van 500 euro per dag dat hij de man vasthoudt. De staatssecretaris tekende derdenverzet aan tegen de uitspraak en heeft dat nu gewonnen. Na de beslissing van de rechtbank werd de man vorige week vrijgelaten, maar nu wordt hij volgens Francken dus opnieuw opgespoord.