Honderden Congolezen bij uitvaart van Tshisekedi in basiliek van Koekelberg

In de basiliek van Koekelberg hebben honderden Congolezen afscheid genomen van Etienne Tshisekedi. De Congolese oppositieleider is vorige week in Brussel overleden en kreeg er vanochtend een druk bijgewoonde uitvaart.

Honderden Congolezen en een aantal Belgische hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Senaatsvoorzitter Christine Defraigne en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (beiden MR), waren vanochtend naar de Brusselse basiliek gekomen voor de uitvaart van Tshisekedi.

Afgelopen zondag hadden al duizenden Tshisekedi-aanhangers uit de hele wereld een laatste groet gebracht aan de oppositieleider, toen zijn lichaam opgebaard lag in Paleis 2 van de Heizel. Tshisekedi is vorige week woensdag overleden in Ukkel, na een longoperatie. Een week eerder was de 84-jarige politicus voor verzorging van Congo naar Brussel overgevlogen.

Gezongen en gebeden

Tijdens de uitvaart van vanochtend hadden de aanwezigen zich rond de kist van Tshisekedi geschaard. Op zijn kist lag de Congolese vlag en zijn onafscheidelijke pet. Tijdens de dienst werden hartstochtelijk Congolese liederen gezongen en werd er gebeden.

Tshisekedi kreeg lof voor zijn geweldloze strijd voor de rechtsstaat. En zijn erfenis moet worden gerespecteerd, vindt zijn partij, de UDPS. Die wil zijn lichaam pas repatriëren als er in Congo een eenheidsregering wordt gevormd. Zijn dood heeft de oppositie sterker gemaakt, zeggen velen.

Ballingschap

Opmerkelijke gast bij de dienst was een andere grote oppositieleider: Moïse Katumbi (foto en video onder). Die mag Congo niet meer binnen, nadat hij er veroordeeld is, maar is toch van plan om mee te reizen naar de begrafenis in Kinshasa.

De rijke zakenman is de voormalige gouverneur van Katanga, in het zuidoosten van Congo. Hij stapte in 2015 op bij de partij van president Joseph Kabila om zich bij de oppositie aan te sluiten.

Katumbi heeft zich kandidaat gesteld bij de volgende presidentsverkiezingen, ondanks het verlopen van de ambtstermijn van Kabila werd daarvoor nog geen datum geprikt. Katumbi werd veroordeeld tot drie jaar cel in een vastgoedaffaire en er hangt hem een proces boven het hoofd voor de rekrutering van huurlingen. Dat maakt hem in principe onverkiesbaar. "Ik keer terug met het stoffelijk overschot (van Etienne Tshisekedi, red.) naar Kinshasa", zei hij vanochtend in de marge van de kerkdienst.