Kandidaat-opperrechter Gorsuch uit kritiek op tweets van Trump

Neil Gorsuch (47) noemt de tweets van president Donald Trump over de rechterlijke macht "demoraliserend" en "ontmoedigend". Toch opmerkelijk, want Gorsuch is de conservatieve rechter die door Trump is voorgedragen voor een plek in het invloedrijke Hooggerechtshof van de VS.
Gorsuch rechts bij zijn voorstelling tot opperrechter.

Gorsuch deed zijn uitspraken tijdens een gesprek met de Democratische senator Richard Blumenthal. Hij kwam met het nieuws naar buiten, maar Gorsuch' woordvoerder steekt het niet weg: de uithaal klopt.

Trump noemde vorig weekend op Twitter de rechter die het inreisverbod tijdelijk opschortte "een zogenoemde rechter" wiens "mening belachelijk is". Toekomstige terreuraanvallen op Amerikaanse bodem zouden dan ook zijn schuld zijn. Op de tweets kwam flink wat kritiek. Amerikaanse presidenten dienen terughoudend te reageren uit respect voor de grondwet, waarin de scheiding der machten staat.

Van Gorsuch wordt verwacht dat hij een "trouwe soldaat" van Trump is, toch gezien de plannen van de president met hem. Internationale media schrijven dat Gorsuch echter een "reputatie hoog te houden heeft". Hij staat bekend om zijn scherp juridisch oordeel.

Democratisch senator Blumenthal, die de uitspraken naar buiten bracht, verwoordt het zo: "Rechter Gorsuch heeft de verantwoordelijkheid om het Amerikaanse volk te verzekeren dat hij open van geest is en dat hij onafhankelijk werkt."

Meest gelezen