Kersverse papa is te moe, dus geen WK

Judoka Dirk Van Tichelt, die vorig jaar op de Olympische Spelen in Rio een bronzen medaille pakte, past voor het officieuze WK judo in Parijs dit weekend. Reden? Zijn pasgeboren zoontje Arthur. "Ik zie elk uur van de nacht op mijn klok passeren", luidt het in Het Nieuwsblad. Hij is te moe om te trainen en dus mee te doen aan wedstrijden. "Chapeau dat hij hier zo open over spreekt, meer papa's zouden zijn voorbeeld mogen volgen", zegt therapeute Lieve Van Weddingen.

Op 25 december werd Dirk Van Tichelt (32) voor het eerst papa van een zoontje, Arthur. "Mijn entourage had me gewaarschuwd dat het vaderschap zwaar zou zijn. Maar ik had nooit verwacht dat het me zo zou uitputten", zegt de judoka in de krant. Zijn zoontje kwam via keizersnede ter wereld. "Omdat mijn vrouw de eerste weken nog weinig kon doen, heb ik overal in het huishouden geholpen waar ik kon."

Na een paar weken moest Van Tichelt zijn trainingen hervatten, maar dat bleek niet goed te bevallen. "Tijdens een trainingssessie in Brussel ben ik zwaar gecrasht. Halverwege de training ben ik gewoon van de mat gelopen en heb ik moeten overgeven. Toen besefte ik dat ik nog meer rust nodig had."

Slapen is moeilijk, zegt Van Tichelt. "Ik zie elk uur van de nacht op mijn klok passeren. Arthur slaapt bij ons op de kamer. Bij de minste kreun uit het wiegje schiet ik wakker. De laatste tijd ga ik af en toe in een andere kamer slapen om toch nog een beetje mijn rust te hebben."

Van Tichelt blijft er zelf heel nuchter onder. Hij wil geen nanny en al helemaal niet alles alleen aan zijn vrouw overlaten: "Ik heb Arthur mee gemaakt, het is ook logisch dat ik er nu voor zorg. De eerste maanden is het inderdaad zwaar, maar ik hoop dat dat nu wel stilaan zal beteren."

"Hopelijk volgen andere papa's zijn voorbeeld"

"Chapeau dat Dirk Van Tichelt ervoor uitkomt dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is en dat hij meer tijd voor zichzelf neemt. Echt", zegt Lieve Van Weddingen aan VRT Nieuws. Zij is als therapeute gespecialiseerd in het begeleiden van mama's die na de geboorte van hun kindje het evenwicht even kwijt raken en werkt ook als coach in bedrijven.

"Het is voor heel veel moeders nog altijd een taboe om toe te geven dat het soms moeilijk gaat, maar voor vaders is dat al helemaal geen evidentie. Als ik in bedrijven aan de slag ben en jonge papa's tegenkom, merk ik dat het prille ouderschap hen óók zwaar valt. Maar het is een taboe om daar als papa iets over te zeggen."

Het is niet alleen de vermoeidheid, zegt Van Weddingen ook. "Als mama heb je je kindje 9 maanden gedragen en is die verbinding er al, als papa moet je die na de geboorte helemaal opbouwen. En dat is niet altijd zo voor de hand liggend, je bent zoekende naar hoe dat moet. Het zijn soms een beetje woestijnweken of -maanden."

"Het zoontje van Dirk Van Tichelt is geboren via keizersnede, het is ook zijn eerste kindje... Allemaal niet evident", weet Van Weddingen. "Je wereld staat op zijn kop, jezelf aanpassen gaat niet vanzelf. Dat heeft tijd nodig. Het is echt heel mooi dat hij zijn gevoel volgt en nu even voor zichzelf en zijn gezin kiest. En vooral dat hij er zo open over spreekt. Andere papa's mogen gerust zijn voorbeeld volgen."

Meest gelezen