Liefde op leeftijd: "Je hoeft niet in stilte af te wachten"

In "Hotel Römantiek" gaan bijna 40 alleenstaande zestigplussers samen op reis naar Zwitserland. Het is geen "Blind date", ook geen "Temptation Island", maar de liefde staat wel centraal. Daten op leeftijd, is het eigenlijk nog een taboe? En zoek je andere dingen als je twintiger bent?

Vanavond gaat op Vier "Hotel Römantiek" van start, een programma waarin Sven De Leijer, Otto-Jan Ham en Frances Lefebure een groep van bijna 40 single zestigplussers mee naar Zwitserland nemen. De stille hoop van de programmamakers is dat enkele van die senioren er de liefde van hun (tweede of derde) leven zullen vinden.

Liefde op oudere leeftijd, een goed idee om dat in beeld te brengen in een entertainmentprogramma? Lies Van Assche, klinisch ouderenpsychologe aan UZ Leuven, ziet het risico: "Het kan snel een karikatuur worden. Mensen die thuis zitten te kijken in de zetel en zeggen, 'hoe schattig', of erger", zegt ze in "Hautekiet" op Radio 1.

Toch is het net goed om die realiteit van datende senioren in beeld te brengen. "We gaan er meer mee geconfronteerd worden. Het aantal senioren neemt toe. Heel veel mensen hebben een of meerdere langdurige relaties achter de rug, zijn alleen na het overlijden van een partner of na een scheiding. Het programma toont dat het niet afgelopen hoeft te zijn. Je hoeft niet in stilte te wachten tot het helemaal voorbij is."

"Emotionele nabijheid wordt steeds belangrijker"

Je bent nooit te oud om te daten, ook niet als je de 60 al (ver) voorbij bent. Maar je gaat misschien wel op zoek naar iets of iemand anders dan toen je nog 20 was? "Je bent met pensioen of gaat binnenkort met pensioen. Je job valt weg, je kinderen zijn of gaan het huis uit... Bij het ouder worden merken we vaak dat het aantal contacten afneemt. En dat terwijl we in een latere levensfase emotionele nabijheid en verbondenheid steeds belangrijker gaan vinden", zegt Van Assche.

"Je hebt ook al vanalles meegemaakt. Je hebt bagage uit je eerdere relatie (s), je bent misschien emotioneel zwaar gekwetst... En ook al zijn je kinderen volwassen en/of het huis uit, daar hou je misschien ook wel rekening mee. Dat maakt dat er toch een zekere schroom kan bestaan om terug te beginnen daten als je ouder bent. Durf ik nog het engagement aangaan om mij ten volle in een nieuwe relatie te smijten?"

Kleine en grote kinderen

Ook volwassenen kinderen hebben soms moeite met hun datende ouders. Hun vader of moeder die thuiskomt met een nieuwe partner, het lokt gemengde gevoelens uit. Van Assche merkt op dat dat in se niet altijd zoveel verschilt van de reactie bij jonge kinderen met datende ouders.

"Volwassenen die een nieuwe relatie van hun vader of moeder niet zien zitten, halen bijvoorbeeld het financiële aspect aan. Maar heel vaak is dat een alibi voor de emotie die eronder zit. Als puntje bij paaltje komt, gaat het over het verlies van de andere ouder, de angst dat de betekenis van die andere ouder vervaagt, een 'vreemde persoon' die erbij komt."

"Taboe zal vervagen"

Daten als je de 60, 70, 80 jaar voorbij bent, er rust dus toch nog wel een zeker taboe op. "Maar", ziet de psychologe, "dat zal steeds minder een rol spelen. De generaties ouderen die er nu aan komen zijn op een andere manier grootgebracht dan de ouderen voor hen. Het gaat nu anders dan vroeger."

Meest gelezen