Michel: "Meneer Dewinter, u bent een racist, xenofoob, liefhebber van een massa-seriemoordenaar"

In het parlement heeft premier Charles Michel (MR) zwaar uitgehaald naar Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter. Michel noemde hem een racist en xenofoob, en verweet hem zijn steun voor het moorddadige regime van Bashar Al-Assad in Syrië.
Premier Michel kapittelt Filip Dewinter, die naast parlementsvoorzitter Bracke zit.

In het parlement werden er vragen gesteld over de antiterreurmaatregelen van de regering, het uitgelekte rapport van OCAD en de groei van het wahabisme in ons land.

Filip Dewinter beet de spits af en hield een lang betoog over het feit dat de regering dankzij het uitgelekte rapport "eindelijk" het salafisme, het wahabisme en het jihadisme ontdekt heeft, maar al 30 jaar lang actief collaboreert met "de landen die de uitvinders, de behoeders, de verdedigers, en - niet te vergeten - de financiers van het wahabisme en het salafisme zijn", namelijk Saudi-Arabië, Koeweit, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Dewinter verdedigde ook Syrië: "Het seculiere Syrië met 2.000 christenen die hier ongemoeid hun godsdienst kunnen beleven, moet inderdaad gestraft en geboycot worden, terwijl het moedig vecht tegen IS en Al Qaeda, maar Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit die blijven buiten schot, en die gaan altijd opnieuw vrijuit omwille van het geld en olie." Als oplossing voor de toenemende populariteit van het salafisme stelde Dewinter voor de salafistische boekhandels en moskeeën te sluiten - ook de Grote Moskee in Brussel-, hun imams uit te wijzen, de geldstromen te stoppen en een "immigratiestop à la Trump" in te voeren voor landen als Saudi-Arabië, Qatar en Koeweit.

Na nog een reeks vragen van andere parlementsleden antwoordde premier Michel dat de regering de ambitie heeft om de best mogelijke maatregelen te nemen, en onder meer een operationeel plan voor de veiligheidsdiensten heeft uitgewerkt. Michel zei dat er een verlichte islam moet ontstaan, die zonder enige dubbelzinnigheid verenigbaar is met de democratie en de rechtstaat, en hij benadrukte dat de strijd tegen het salafisme in geen geval een gevecht met de islam is.

"En dat, meneer Dewinter, maakt een groot verschil tussen jullie en wij. U bent een racist, een xenofoob, u bent een liefhebber van een massa-seriemoordenaar", zo voegde Michel er fel aan toe. De premier kreeg daarvoor applaus van op alle banken, behalve Vlaams Belang.

Dewael: "Onvervalst fascisme"

Overigens is het niet de eerste keer dat een regeringshoofd zwaar uithaalt naar Filip Dewinter. In mei 2001 noemde Vlaams minister-president Patrick Dewael (Open VLD) Dewinter een "onvervalste fascist".

Toen Vlaams minister Johan Sauwens (VU-ID21) ontslag moest nemen omdat hij een viering van het Sint-Maartensfonds, een vereniging van oud-Oostfronters, had bijgewoond, zei Dewinter dat er niets fout was met het lidmaatschap van het Sint-Maartenfonds.

Minister-president Dewael zei daarop: "Elke keer opnieuw als ik u zie, als ik u beluister, als ik uw lichaamstaal aanschouw: onvervalst, onvervalst fascisme, onvervalst fascisme. En ik zeg u, daaruit puur ik mijn kracht om met deze ploeg en met dit democratisch project door te gaan."

Meest gelezen