Netanyahu kwaad op premier Michel wegens bezoek aan Israëlische ngo's

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is boos op premier Charles Michel. De Belgische eerste minister heeft namelijk een ontmoeting gehad met Israëlische ngo's die zich verzetten tegen de kolonisatie van de Palestijnse gebieden. Netanyahu heeft in een verklaring zijn ongenoegen daarover geuit en heeft intussen ook de Belgische ambassadeur in Israël op het matje geroepen.

Premier Michel ontmoette gisterochtend in Jeruzalem vertegenwoordigers van de organisaties "Breaking the silence" en "B'Tselem", tijdens zijn bezoek aan Israël en de Palestijnse gebieden.

Die twee organisaties verzetten zich tegen de Israëlische kolonies in Palestijns gebied. Recent nog heeft Israël een wet goedgekeurd die de bouw van nederzettingen op privéterrein op de Westelijke Jordaanoever toestaat. De wet werd door ons land en verschillende andere landen veroordeeld.

De pers was niet uitgenodigd op het bezoek, en de premier was na afloop erg discreet. Hij zei dat hij een informatieve ontmoeting had, die "een extra bewijs was van hoe moeilijk de situatie is".

"Belgische overheid moet kiezen"

De Israëlische eerste minister is alvast not amused. In reactie op het bezoek, "gaf premier Netanyahu het ministerie van Buitenlandse Zaken de opdracht om zijn afkeuring uit te drukken bij de Belgische ambassade in Israël", zo klonk het in een mededeling van Netanyahu's kabinet.

"In Israël kijken we met bezorgdheid naar de ontmoeting van de Belgische premier met de leiders van Breaking the Silence en B'Tselem tijdens zijn verblijf in Israël", zo ging het verder.

"De Belgische overheid moet kiezen: of van koers veranderen of een anti-Israëlische lijn volgen", waarschuwde het kabinet van de Israëlische premier.

Michel onderweg naar België

Gistermiddag werd Charles Michel ontvangen op het kabinet van Nethanyahu in Jeruzalem. De premier wees voor aanvang van dat onderhoud op de goede relaties tussen België en Israël. Daardoor is een "open gedachtenwisseling" mogelijk, klonk het.

Bij het verspreiden van de Israëlische mededeling naar aanleiding van Michels bezoek aan de kritische ngo's, had premier Michel Israël al verlaten om terug te keren naar België.

Meest gelezen