PVDA voert actie tegen hogere medicijnprijzen bij kabinet-De Block

Een 150-tal sympathisanten van de extreemlinkse PVDA heeft aan het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) geprotesteerd tegen de prijsstijging van bepaalde geneesmiddelen. De Block vermindert de terugbetaling van bepaalde antibiotica, om het overmatig gebruik ervan tegen te gaan, maar volgens de demonstranten treft ze zo "de meest kwetsbare patiënten".

Onder de demonstranten was ook een delegatie van de aan de PVDA gelieerde organisatie Geneeskunde voor het Volk. Voorzitter Dirk Van Duppen is niet te spreken over de besparingsmaatregelen van De Block. Hij noemt het "schandalig" dat de besparingsmaatregelen van de regering "worden afgewend op de armsten". Volgens Van Duppen zullen armere patiënten de antibiotica, die ze vaak nodig hebben, niet meer nemen. "Een bronchitis kan zo veranderen in een longontsteking", klonk het verbolgen.

Tijdens de protestactie werd een kleine delegatie ontvangen op het kabinet van de minister. De PVDA stelt voor om de terugbetaling te beperken tot de goedkoopste geneesmiddelen, waaronder ook de generische. Volgens de studiedienst van de partij zou dat de staatskas 15 miljoen euro kunnen opleveren.

Meest gelezen