Schauvliege wil plastic zakken in alle winkels verbieden

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil plastic zakken helemaal verbieden, niet alleen in de supermarkten, maar in alle winkels. Ze legt haar voorstel eerstdaags voor aan de Vlaamse regering.
WENN.com

"Ik denk dat de consumenten bereid zijn om af te stappen van plastic zakken als ze gaan shoppen, dus ik ben er grote voorstander van om die plastic zakjes ook algemeen te gaan verbieden", zegt Schauvliege.

Uit het afvalonderzoek van Radio 2 en OVAM blijkt dat 70% van de Vlamingen regelmatig een herbruikbare tas gebruikt om boodschappen te doen. In supermarkten is de herbruikbare tas dus goed ingeburgerd. Ook kleren- en schoenenwinkels werken er al mee. Maar een verbod op plastic zakken, zien die winkeliers niet zitten.

Unizo

"Wij vinden het geen goed voorstel van de minister", zegt Isolde Delanghe van de Mode Unie binnen ondernemersorganisatie Unizo. "Binnen onze sector worden al heel veel herbruikbare tassen gebruikt. Zulke papieren of stoffen tassen kunnen echter niet altijd gegeven worden door de winkelier. Ze zijn namelijk duur, tot vier euro per tas. En als het om kleinere aankopen gaat, wordt het te duur om die telkens voor een kleine aankoop mee te geven." Een plastic zakje is veel goedkoper en er is niet meteen een alternatief voor, zeggen de winkeliers nog.

De flinterdunne zakjes voor groenten en fruit in de supermarkten, zal Schauvliege voorlopig nog niet afschaffen.

Meest gelezen