Superfood quinoa mogelijk pak goedkoper dankzij ontrafeling genoom

Wetenschappers zijn erin geslaagd om het genoom van het Zuid-Amerikaanse graan quinoa te decoderen. Daardoor zou de kweek van het "superfood" kunnen verbeteren. Het hoge prijskaartje voor het - bij "foodies" populaire - graan zou op zijn beurt dan drastisch moeten kunnen dalen.

De populariteit van quinoa is de laatste jaren erg toegenomen in Europa en de VS. Het graan wordt beschouwd als een "superfood" omdat het goed gebalanceerd is en geen gluten bevat. Maar met de populariteit steeg ook de prijs, tussen 2006 en 2013 ging het zelfs maal drie.

Daar zou nu verandering in kunnen komen. Wetenschappers hebben de DNA-structuur van quinoa kunnen ontrafelen. Meer bepaald hebben ze de nucleotidenvolgorde van het DNA achterhaald. Op termijn moet dat leiden tot betere kweekmethodes en genetische verbeteringen waardoor het makkelijker en goedkoper zal worden om de plant te kweken. Ook zou quinoa daardoor makkelijker buiten Zuid-Amerika kunnen groeien.

"De queeste om de wereld te voeden"

Betere productie zal logischerwijze leiden tot lagere prijzen. "We moeten de prijs van quinoa kunnen laten dalen met een factor 5", zegt professor Mark Tester van de King Abdullah University of Science and Technology. Met zijn onderzoek wil hij nagaan hoe quinoa de sleutel kan zijn om de groeiende wereldbevolking te voeden. "Als we de prijs van quinoa kunnen terugbrengen tot het niveau van tarwe, dan kunnen we quinoa gaan gebruiken om brood te bakken en in heel wat andere voedselproducten."

Een lagere prijs zou dan wel betekenen dat quinoa niet langer meer voorbehouden blijft voor de "foodies uit de middenklasse" uit rijkere landen. "Zij zullen ervan kunnen blijven genieten. Maar ze zullen het misschien inderdaad minder leuk vinden dat quinoa eten niet meer zo ongewoon is", aldus professor Tester met een kwinkslag.

Meest gelezen