Trump neemt het op voor dochter Ivanka op presidentieel account

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren alweer ophef veroorzaakt met een van zijn tweets. Daarin nam hij het op voor zijn dochter Ivanka. De luxe-keten Nordstrom schrapte haar modelijn en Trump vindt dat niet netjes. "Mijn dochter is oneerlijk behandeld door Nordstrom. Verschrikkelijk", tweette hij zowel op zijn persoonlijk account als op zijn presidentiële account. En dat laatste viel niet overal in goede aarde.
Vader en dochter Trump.

"Mijn dochter is zo oneerlijk behandeld door Nordstrom. Ze is een geweldig mens - altijd ervoor strijdend dat ik het juiste doe! Verschrikkelijk", luidde de volledige tweet. Ivanka, zijn dochter met Ivana Trump, heeft een modelijn met onder meer handtassen, juwelen en schoenen.

Het warenhuis Nordstrom besliste deze week met de verkoop ervan te stoppen. Officieel omdat de Ivanka-lijn onvoldoende aansloeg bij het publiek en het dus geen potten brak in de verkoop. Maar in de VS woedt al maanden een debat over Ivanka. Critici vinden dat ze zich te weinig afzet tegen het beleid van haar vader. Ze is het niet altijd eens met hem, maar blijft hem te fel steunen.

"Hij heeft dat recht"

De kritiek luidt nu echter dat Trump beter niet had getweet via zijn presidentiële account, waarop enige neutraliteit en terughoudendheid wordt verwacht. De Ivanka-lijn maakt deel uit van het Trump-imperium. De president droeg de leiding ervan over aan zijn zonen om het heikele punt van belangenvermenging tegen te gaan. Maar Trump is nog altijd aandeelhouder. Dus veroorzaakt de tweet ophef.

Het Witte Huis zelf neemt het op voor hem. Woordvoerder Sean Spicer stelt dat Trump het recht had om te tweeten. "Hij mag het opnemen voor zijn familie en hun zakelijke activiteiten toejuichen." De tweets van Trump hebben alvast de aandelen van Nordstrom een duwtje gegeven op Wall Street. Eerst ging de koers omlaag, maar nadien werd het een van de best presterende aandelen.

Meest gelezen