"Perfecte moord" moeilijker dankzij beter speurwerk in Limburg

De Limburgse federale politie heeft haar benaderingswijze bij ongewone sterfgevallen omgekeerd en dat werpt zijn vruchten af. Drie moorden die anders onder de radar zouden gebleven zijn, werden toch ontdekt. Maar wat doet de Limburgse politie net anders?

De Limburgse politie heeft een nieuwe werkwijze om het zogenoemde "dark number" te verkleinen, ofwel overlijdens die door niemand als verdacht worden bestempeld, maar bij nader onderzoek toch moordzaken bleken te zijn.

En de aanpak loont: drie overlijdens die anders de statistieken zouden ingaan als zelfmoord of natuurlijke dood konden door de federale politie toch als moord bestempeld worden. Op een totaal van zeven moordonderzoeken die de federale politie Limburg vorig jaar onderzocht, is dat nummer significant.

Omgekeerde strategie

"Wanneer we vroeger geen elementen vonden om een overlijden als verdacht te beschouwen, werd het geklasseerd. Nu benaderen we de situatie omgekeerd: als we geen elementen vinden om het als natuurlijk te beschouwen dan wordt het per definitie als "onduidelijk" of "verdacht" behandeld", verklaart gerechtelijke directeur Kris Vandepaer in "De wereld vandaag" op Radio 1.

In de praktijk komt het erop neer dat de parketmagistraat een drieledig advies krijgt. De wetsgeneesheer komt langs en bekijkt de zaak vanuit medische bril, waarbij er eventueel een uitwendige schouwing ter plaatse gebeurt. Ook het labo komt ter plaatse en beoordeelt het aanwezige sporenbeeld. Zijn er braaksporen? Zit de sleutel aan de binnenkant van de deur? Is de woning op slot? Als derde luik komen ook de politie-onderzoekers ter plaats met contextuele informatie over het slachtoffer. Wanneer een slachtoffer een depressie had, is dat een andere uitgangspositie dan wanneer een buurman vertelt dat het slachtoffer betrokken is in een of andere duistere activiteit.

Overmatig drankgebruik? Of moord?

Om een voorbeeld te geven: begin vorig jaar werd het lichaam van een man ontdekt in zijn woning. Op het eerste gezicht lijkt het om een geval van overmatig drankgebruik te gaan, maar er heersen toch twijfels over de omstandigheden.

Na de autopsie blijkt dat er een duidelijke criminele doodsoorzaak vastgesteld kan worden. Intussen zijn er twee mensen aangehouden, die anders onder de radar gebleven zouden zijn.

Naast de nieuwe strategie in moordzaken wordt er ook geëxperimenteerd met digitale reconstructies. In het onderzoek naar de moord op Silvio Aquino werd die techniek al toegepast. Verdachten kunnen dan vanuit de cel - samen met hun advocaat - commentaar geven op de digitale wedersamenstelling.

Een op de tien moorden gebeurt in Limburg

Uit de jaarcijfers blijkt verder dat een op de tien moorden in de Limburgse provincie gebeurt. "Er is heel wat georganiseerde criminaliteit in Limburg, en het logische, maar ongewenste gevolg hiervan is dat er heel wat criminele moorden gebeuren", vertelt Vandepaer.

Ook in drugsproductie blijft de provincie koploper. Zestien druglabo's en 200 -plantages werden vorig jaar opgerold.

Meest gelezen