"Rust op begrafenis Tshisekedi draagt bij tot verzoening"

Félix Tshisekedi, de zoon van de vorige week overleden Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi, roept president Kabila op snel werk te maken van een regering van nationale eenheid onder leiding van de oppositie. Hoewel hij het niet letterlijk zegt, geeft hij in een interview met VRT Nieuws duidelijk aan dat het stoffelijk overschot van zijn vader niet naar Kinshasa wordt overgebracht als er niet wordt tegemoetgekomen aan zijn vraag.

Etienne Tshisekedi is vorige week woensdag overleden in Brussel. Dat komt nogal ongelegen, want volgens een akkoord tussen de regering-Kabila en het grootste deel van de oppositie moest hij als een soort vader van de natie toezien op de vreedzame machtsoverdracht in Kinshasa.

Nu zijn vader overleden is, wordt Félix Tshisekedi getipt als dé man om hem op te volgen aan het hoofd van oppositiepartij UDPS, die hem ook naar voren schuift als kandidaat-premier van de nog te installeren overgangsregering. Kabila lijkt echter te talmen met het toelaten van zo'n regering, en dat zint Félix Tshisekedi niet. Hij legt een verband tussen de begrafenis van zijn vader in Kinshasa en een vreedzame machtsoverdracht.

"Wij gaan het lichaam van de voorzitter niet terugbrengen als het volk dat niet wil", klinkt dat uit de mond van Tshisekedi. Hij zegt te vrezen voor geweld tijdens de begrafenisplechtigheid. "Wij willen niet tussen het stenen gooien en het traangas komen te zitten."

Het akkoord tussen Kabila en de zogenoemde Rassemblement (het grootste deel van de oppositie, nvdr.) dateert al van eind vorig jaar, maar de president lijkt niet echt gehaast om voort te maken met de politieke transitie die uiteindelijk tot het einde van zijn eigen mandaat moet leiden.

"We hebben een akkoord dat stelt dat er verkiezingen moeten komen en dat er niet aan de grondwet wordt geraakt, noch via een referendum, noch via het parlement", zegt Félix Tshisekedi. "Ik begrijp dus niet waarom we tijd moeten verliezen."

Volgens Tshisekedi begint het volk te morren. Hij vindt dat de regering er misschien wel goed aan doet toe te laten dat het stoffelijk overschot van zijn vader naar Kinshasa terugkomt in plaats van harde standpunten te blijven innemen.

Over de Belgische overheid is Félix Tshisekedi erg lovend. Afgelopen weekend lag het lichaam van zijn vader opgebaard op de Heizel en gisteren was er een afscheidsplechtigheid in de basiliek van Koekelberg.

"Ik neem mijn pet af voor de Belgische autoriteiten", zegt Tshisekedi. "Nooit is zoveel eer aan een Congolese gezagsdrager betoond als aan onze voorzitter."

Meest gelezen