Belgische bedrijven staan niet te springen om te investeren in opleidingen

Belgische bedrijven zijn niet erg geneigd om te investeren in opleidingen voor hun werknemers die geen verband houden met hun functie. Uit een bevraging van de HR-dienstverlener Securex blijkt dat nog geen drie op de tien bedrijven opleidingen zoals ICT of management wil aanbieden. Securex zegt dat de Belgische werkgevers nog niet helemaal klaar zijn voor een snel veranderende arbeidsmarkt.

Securex hield de bevraging bij meer dan 700 HR-verantwoordelijken van voornamelijk grote, Vlaamse bedrijven. Zeven op de tien van de bevraagde HR-verantwoordelijken willen wel investeren in opleidingen die te maken hebben met de job. Vooral grote bedrijven met meer dan 1.000 werknemers zijn voorstander van een dergelijke loopbaanbegeleiding.

Maar een heel ander verhaal wordt het als het gaat over opleidingen die niet meteen verband houden met de huidige functie van de werknemer, maar die wel zijn inzetbaarheid op de arbeidsmarkt zouden kunnen verhogen, zegt Securex.

Nog geen drie op de tien bedrijven willen hierin investeren en dat is nefast, zegt Frank Vander Sijpe van Securex, zeker als men mensen langer aan de slag wil houden.

Het gaat dan bijvoorbeeld over taalopleidingen, ICT-opleidingen en managementopleidingen. Werkgevers hebben schrik dat hun werknemers het bedrijf zullen verlaten, eenmaal ze die nieuwe dingen hebben geleerd, ook al blijkt dat voorlopig niet uit de cijfers.

Maar niet investeren in dergelijke competenties leidt er net toe dat de werknemer mentaal afhaakt en na verloop van tijd ook niet meer inzetbaar is. Werkgevers creëren op die manier zelf een sociaal passief, zegt Vander Sijpe. Hij vindt het belangrijk dat al op de leeftijd van 35 tot 45 jaar wordt geïnvesteerd in die meer brede opleidingen,
na 55 jaar is het vaak te laat en moet men de werknemer soms te vroeg laten vertrekken omdat er geen andere oplossingen meer zijn.

Klassieke arbeidscontracten

Een meerderheid van de bedrijven houdt nog altijd vast aan het klassieke arbeidscontract, liefst van onbeperkte duur, zegt Vander Sijpe. Een op de vijf bevraagde bedrijven is bereid om zijn organisatie geleidelijk te laten evolueren naar de helft vaste contracten en de helft freelancers of consultants. Zij zien volgens Securex in dat dit een manier is om vlot in te spelen op sterk veranderende marktvragen.

Een op de twee bedrijven ziet het zitten om personeel te delen via een zogenoemde werkgeversgroepering. Dat kan bijvoorbeeld in het geval een aantal kmo's elk een beperkt aantal uren per week een boekhouder nodig hebben. Zij kunnen dan een boekhouder aanwerven die elke dag in een beurtrol in een andere kmo aan de slag gaat. Die boekhouder krijgt dan een vast contract vanuit een overkoepelend platform.

Het systeem kan ook toegepast worden bij bedrijven die een gelijkaardige seizoensgebonden activiteit hebben, maar het ene bedrijf heeft een piek in de zomer, het andere een piek in de winter.

Meest gelezen