Creatief cumuleren met jobs van mevrouw Fillon

Penelope Fillon, de echtgenote van de Franse presidentskandidaat François Fillon, heeft in 2012 haar gepresteerde uren bij het tijdschrift La Revue des deux Mondes op papier laten verminderen om die job te kunnen combineren met die van parlementair medewerkster. Dat meldt Le Parisien. De aanhoudende onthullingen in verband met de vermeende nepjob van zijn vrouw doen Fillon geen goed: uit een peiling blijkt dat 70 procent van de Fransen dat hij zich terugtrekt als kandidaat.

"Wat wist het parlement over de dubbele dagtaak van Penelope Fillon?", vraagt Le Parisien zich af. Vanaf mei 2002 werkte mevrouw Fillon voor het tijdschrift La Revue des deux Mondes en kreeg ze een maandloon van 5.000 euro bruto, maar twee maanden later werd ze weer parlementair medewerkster van haar echtgenoot, met een maandloon van 3.872 euro bruto.

Enkele weken geleden is twijfel gerezen over de al dan niet fictieve prestaties van mevrouw Fillon als parlementair medewerkster. Hoe dan ook moet elke parlementair medewerker in Frankrijk aangeven of hij/zij een tweede baan heeft en geldt daarvoor een bovengrens voor de gepresteerde uren. Uit haar contract bij La Revue des deux Mondeszou echter blijken dat ze daar voltijds werd tewerkgesteld.

Van een parlementaire bron heeft Le Parisien vernomen daar haar gepresteerde werkuren bij het tijdschrift artificieel zouden zijn verminderd en dat Penelope Fillon met andere woorden de parlementaire regels heeft overtreden.

Kinderen van Fillon ondervraagd

Gisteren heeft het Franse gerecht Charles en Marie Fillon gedurende meer dan 7 uur ondervraagd in verband met hun baan als medewerker van hun vader, toen die senator was.

Marie Fillon heeft toen een bruto maandloon van 3.800 euro gekregen van oktober 2005 tot december 2006, haar broer Charles kreeg 4.846 euro per maand van januari tot juni 2007. Op het moment van hun tewerkstelling had geen van beiden een diploma rechten behaald.

Uitleg van Fillon maakt geen indruk

Afgelopen maandag heeft François Fillon zijn excuses aangeboden. Hij blijft bij hoog en bij laag ontkennen iets onwettigs te hebben gedaan, maar geeft toe een inschattingsfout te hebben gemaakt door zijn echtgenote en twee van zijn kinderen tewerk te stellen.

Blijkbaar was zijn uitleg niet echt overtuigend. Uit een opiniepeiling in opdracht van France Info blijkt dat 79 van de ondervraagde Fransen hem niet gelooft, en hetzelfde geldt voor 61 procent van de sympathisanten van rechts. 70 procent van de ondervraagden willen dat Fillon zich terugtrekt uit de campagne voor de presidentsverkiezingen. Ook 53 procent van de rechtse kiezers denkt dat Fillon beter de handdoek in de ring gooit.

Hoe het nu verder moet voor zijn partij Les Républicains, blijft hoogst onduidelijk. Zelf wil Fillon met vernieuwde moed verder campagne voeren, hoewel er mogelijk veel lood in zijn schoenen zit. Anderzijds dient er zich niet meteen een alternatief aan. Zijn voormalige rivaal Alain Juppé heeft al meer dan eens gezegd dat hij geen plan B wenst te zijn, terwijl ook oud-president Nicolas Sarkozy deze week weer het nieuws heeft gehaald in verband met illegale financiering van zijn campagne in 2012.

Meest gelezen