De Croo: "Wat goed is, is goed. Maar mensen verwachten méér van ons"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) noemt het positieve rapport van het Planbureau over de jobcreatie en koopkracht "een opsteker". Toch waarschuwt hij om de ogen niet te sluiten voor de knipperlichten. "Wat goed is, is goed. Maar mensen verwachten méér van ons", vertelde hij in "Terzake".

Kris Peeters (CD&V) noemde het "een hattrick": onze economie groeit en de werkloosheid daalt volgens een nieuw rapport van het Planbureau. Anderen waren dan weer heel voorzichtig met de hoera-berichten.

"Ogen niet sluiten voor knipperlichten"

Volgens vice-premier De Croo mag het rapport dan wel een opsteker zijn, hij benadrukt dat het niet alleen de verdienste is van deze regering. "Dat zou iets te gemakkelijk zijn. De lage rente van de Europese Centrale Bank, de lage olieprijzen, de inspanningen van werkgevers en -nemers. Het is het resultaat van velen."

Tegelijk waarschuwt hij voor de valkuilen van de hoera-berichtgeving. "We mogen onze ogen niet sluiten voor de knipperlichten. De overheidsschuld blijft hoog en we moeten meer dan een tand bijsteken inzake de werkloosheid bij de jeugd."

"Wat goed is, is goed. Maar mensen verwachten méér van ons." De Croo benadrukt dat hij niet aan politiek doet voor de statistiek. "Op het vlak van economische groei is de tanker zich aan het keren. Toch zijn er een aantal indicatoren vandaag die tonen dat we nog een ganse weg te gaan hebben." Daarmee doelt de vicepremier onder meer op de belangrijke begrotingsoefening. "Een begroting in evenwicht is de beste investering voor onze kinderen en kleinkinderen."

"Niet het moment voor fiscale avonturen"

Wat ook duidelijk is, is dat de meerwaardebelasting waar vooral CD&V voor pleit nog steeds een struikelblok vormt voor Open VLD. "Het is mateloos complex en het helpt niemand vooruit." Ons land moet zich positioneren als baken van stabiliteit, vervolgt hij. "Het is niet het moment voor allerlei fiscale avonturen." Want dat leidt volgens De Croo alleen maar tot veel onzekerheid en negatieve gevolgen. Hij wil vooral dat iedereen vooruit kan, ook de jonge generatie.

"Goed rapport is het resultaat van velen"

Meest gelezen