De Grauwe: "Verbetering werkgelegenheid toeschrijven aan regering is surrealistisch"

Volgens econoom Paul De Grauwe is de groei van de tewerkstelling in ons land vooral te danken aan de betere conjunctuur in heel de eurozone. We doen het iets slechter dan het gemiddelde en De Grauwe noemt het moeilijk voorstelbaar dat de groei van de tewerkstelling te danken is aan de taxshift van de regering.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Federaal minister van Werk Kris Peeters (CD&V) tweette vanmorgen "Meer jobs, meer groei en meer consumptie volgens het Planbureau. De hervormingen van de Belgische regering werpen vruchten af".

Die positieve visie werd niet door iedereen gedeeld en de twee grote vakbonden plaatsten kanttekeningen bij de hoera-stemming. Als het beter gaat is dat dankzij de Europese conjunctuur en niet dankzij de lastenverlagingen voor de bedrijven, zo merkten zij op.

Econoom Paul De Grauwe van de London School of Economics and Political Science en de KU Leuven is geneigd de vakbonden in dit verband bij te treden. De groei van de tewerkstelling is in hoofdzaak te danken aan de Europese conjunctuur, zo zei hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Onder het gemiddelde

De Grauwe wees er ook op dat de groei van de tewerkstelling in de hele eurozone hoger ligt dan in België: in ons land is de tewerkstelling de laatste twee jaar met 2 procent gestegen, het gemiddelde in de eurozone is 2,4 procent. We zitten dus onder het gemiddelde, zowat in de middenmoot. Van onze buurlanden doet Nederland het iets beter en Frankrijk iets slechter, terwijl in Duitsland de tewerkstelling ook met zo'n 2 procent gegroeid is, volgens cijfers van de Europese Commissie.

En het is toch moeilijk voorstelbaar, zo zei De Grauwe, dat de Belgische taxshift voor een groei van de tewerkstelling in Spanje zorgt. De regering heeft de Europese wind mee en profiteert van de verbeterde Europese conjunctuur, net zoals de andere landen van de eurozone. De verbetering in de schoenen schuiven van de regering, lijkt me toch een beetje surrealistisch, zo zei De Grauwe.

Lastenverlaging beperkt

De lastenverlaging die de regering heeft doorgevoerd, en die volgens haar dit jaar nog 110.000 extra jobs zal opleveren, heeft volgens De Grauwe hooguit een kleine invloed gehad. De competitiviteit van ons land is met enkele procenten verbeterd, wat De Grauwe "niet denderend" noemt, en de concurrentiepositie van vele andere Europese landen is ook verbeterd.

Dat is vooral te danken aan de scherpe val van de euro tegenover de dollar, waardoor de competitiviteit van alle eurolanden verbeterd is, zegt De Grauwe.

Of de lastenverlaging nu al dan niet gewerkt heeft, is moeilijk te zeggen volgens De Grauwe. Waarschijnlijk heeft ze wel een kleine invloed gehad, maar ze is zeker geen dominerende factor.

De verbetering van de conjunctuur in de landen van de eurozone heeft ook te maken met het feit dat de Europese Centrale Bank jarenlang een beleid van stimulering gevoerd heeft, dat nu eindelijk  vruchten draagt. En wij profiteren daarvan zoals ook de andere Europese landen, aldus De Grauwe.

Investeren in infrastructuur

De gouverneur van de Nationale Bank Jan Smets zei vanmorgen bij de voorstelling van het jaarverslag dat de regering moet investeren in infrastructuur en daar is De Grauwe het mee eens.

Investeringen in infrastructuur zijn nodig en essentieel, maar we zijn gebonden door een Europese regel die zegt dat investeringen niet gefinancierd mogen worden door de uitgave van obligaties, maar betaald moeten worden uit lopende inkomsten. Dat maakt het buitengewoon moeilijk voor regeringen overal in Europa om te investeren, en we moeten dringend af van die regel zodat de investeringen echt van de grond kunnen komen, zei de Grauwe.

De investeringen in infrastructuur zijn immers nodig want we hebben die de laatste jaren verwaarloosd en net het omgekeerde gedaan. De laatste jaren zijn de investeringen dramatisch gedaald en we moeten dat absoluut opkrikken, aldus De Grauwe.

Investeringen gaan inderdaad groei mogelijk maken, zo zegt hij, en productieve investerinigen openen ook op lange termijn allerlei mogelijkheden, vooral als het gaat om investeringen in bijvoorbeeld alternatieve energie, of om het verbeteren van het openbaar vervoer, zaken die we dringend nodig hebben en lang verwaarloosd hebben.

Meest gelezen