Duitse komiek haalt ongelijk in beroep: hij mag Erdogan-gedicht niet meer voorlezen

De Duitse komiek Jan Böhmermann mag bepaalde delen van zijn Erdogan-gedicht niet meer herhalen. Dat heeft de rechtbank in beroep in Hamburg geoordeeld. Böhmermann veroorzaakte vorig jaar ophef doordat hij de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in een gedicht op tv onder meer "een pedofiele geitenneuker" had genoemd. Böhmermann werd daarvoor vorig jaar veroordeeld, maar ging in beroep omdat hij vond dat de veroordeling een aantasting was van de vrijheid van meningsuiting.

Het gedicht veroorzaakte vorig jaar in volle migrantencrisis grote diplomatieke spanningen tussen Duitsland en Turkije. Erdogan diende een klacht in tegen de komiek en bondskanselier Merkel kreeg in eigen land de wind van voren omdat ze toeliet dat de komiek werd vervolgd. Een rechtbank oordeelde uiteindelijk in het voordeel van Erdogan.

Volgens de rechter in Hamburg waren 18 van de 24 verzen van het gedicht "beledigend en lasterlijk". Böhmermann mocht de passages niet meer herhalen, op straffe van een boete van 250.000 euro of een celstraf van zes maanden.

Böhmermann: "Uitdrukking van satire"

De komiek tekende beroep aan tegen die beslissing. Volgens hem was het gedicht satire en hij verwees naar zijn artistieke vrijheid en de vrijheid van meningsuiting.

"Artistieke vrijheid is onvoorwaardelijk maar niet onbegrensd", oordeelde de rechtbank in beroep vandaag. In oktober vorig jaar oordeelde een andere rechtbank in de stad Mainz dat Böhmermann in een andere rechtszaak over dezelfde kwestie buiten vervolging werd gesteld.

Intussen heeft de Duitse regering vorige maand wel beslist om een deel van het strafrecht - dat het beledigen van buitenlandse leiders verbiedt - in te trekken.

Meest gelezen