Eventjes was er geen lichtvervuiling boven het noordoosten van Brussel

Een grote stroomstoring heeft gisteravond delen van de hoofdstad enkele uren in het donker gezet. Daar waar anders het kunstmatige licht heerst, ging alles plots in black-out. En dat leverde enkele speciale plaatjes op. Maar zagen de Brusselaars dan ook meer sterren dan anders?

Lichtpollutie

Even voor 23 uur gisteravond viel de elektriciteit uit in Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en Evere, en ook een stukje in Brussel-Stad en Woluwe. Een stedelijk gebied dat anders baadt in het licht. Het verschil was meteen zichtbaar.

Lichtpollutie is dan ook een belangrijk fenomeen in ons land. Onder een zeer donkere hemel kunnen we zo'n 7.000 sterren waarnemen. In grote delen van Vlaanderen is dat door het vele kunstmatige licht echter beperkt tot zo'n 1.000 sterren. En in steden zoals Brussel zijn er amper nog een kleine 50 sterren aan de hemel te zien.

Zagen de Brusselaars gisteravond dankzij de black-out dan meer sterretjes? Marc Van Den Broeck van volkssterrenwacht Urania vreest van niet. "Lichtvervuiling is een nationaal probleem. Als je Vlaanderen vanuit het buitenland binnenrijdt, zie je al van ver de lichtkoepel. Om een mooie sterrenhemel te kunnen zien, zou je minstens in alle grote steden tegelijk het licht moeten uitdoen."

Maar hoe dan ook is Brussel in het donker een zeldzaam zicht. Een overzicht van de mooiste plaatjes. 

Dronebeelden tonen duidelijk de scheiding tussen licht en donker

De VRT-toren bleef ook tijdens de black-out een baken

De Brusselse skyline lichtte iets minder op dan gewoonlijk

Op het Meiserplein was het oppassen geblazen zonder de verkeerslichten

Auto's waren vaak de enige lichtbron

De Brusselse torens doemden op uit de duisternis

Meest gelezen