Videospeler inladen...

Drama in Nieuw-Zeeland: honderden dolfijnen gestrand

In Nieuw-Zeeland zijn ruim 400 dolfijnen gestrand in een afgelegen baai, een van de grootste strandingen die het land ooit heeft gekend. De meeste dieren zijn al gestorven. Vrijwilligers en professionelen proberen de overlevende dolfijnen nu nog te redden.
New Zealand Herald

De honderden grienden - een van de grootste dolfijnsoorten - werden donderdagavond laat opgemerkt op het strand in Golden Bay, op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Maar de autoriteiten vonden een nachtelijke reddingsactie te riskant.

Na zonsopgang vrijdag plaatselijke tijd kwamen echter meteen honderden vrijwilligers, toeristen en kinderen naar het strand toegelopen om de dieren te proberen te redden. Schoolkinderen kwamen zelfs liedjes zingen om de gestresseerde dieren te kalmeren. Voor dierenartsen werd een gratis ferrydienst ingezet.

Voor zo'n 300 grienden kon geen hulp meer baten. Rond het middaguur konden iets meer dan 100 overlevende dieren bij vloed opnieuw in dieper water worden gebracht, maar al gauw strandden de meesten opnieuw. Bij het volgende hoogtij later vandaag zal een nieuwe poging ondernomen worden. In de tussentijd proberen de honderden vrijwilligers de dieren die nog in leven zijn te bevochtigen.

In Nieuw-Zeeland stranden wel vaker walvissen en dolfijnen. "Maar de omvang van deze stranding is choquerend", zegt de marinemilieudienst van Nieuw-Zeeland. Het gaat om de op twee na grootste stranding ooit. De precieze oorzaak is nog niet bekend, maar rond Golden Bay raken dolfijnen wel vaker in de war door het modderige water.

Meest gelezen