MIAT geeft bezoekers unieke inkijk in restauratie iconisch schilderij

In het MIAT, het museum over industrie, arbeid en textiel, in Gent krijgen bezoekers dezer dagen een unieke inkijk in het ambacht van restaurateur. Eén van de pronkstukken van de huidige expositie over kinderarbeid, het iconische doek "De klok slaat 5 ure" van Achilles De Maertelaere, wordt tijdens de tentoonstellingsuren live voor de ogen van het publiek gerestaureerd.

"De klok slaat 5 ure! Half slapend gaan zij naar ’t fabriek" toont een vader die met zijn vermoeide kinderen, in het schijnsel van een lantaarn, naar de fabriek trekt. Het schilderij groeide uit tot een symbool van de socialistische strijd tegen kinderarbeid.

Het werk, van de hand van Achilles Bentos, de schilder van de socialistische partij die werkte onder het pseudoniem van Achilles De Maertelaere, dateert uit 1905. Het MIAT kreeg het in bruikleen van het ABVV en de vzw Syndicaal Huis Gent.

Kunstschilder-restaurateur Lucas De Vuyst zal nog tot begin maart elke weekdag werken aan de restauratie van het doek. Hij zal het demonteren, stofvrij maken en versterken met een nieuwe linnen ondersteuning, retoucheren en opnieuw vernissen.

Na afloop van de tentoonstelling gaat het schilderij terug naar het socialistische vakantie- en congrescentrum "Floreal" in Blankenberge.

Meer info over de tentoonstelling "Made by children. Kinderarbeid vroeger en nu" vindt u op de website van het MIAT. De tentoonstelling loopt nog tot en met 7 januari 2018.

Meest gelezen