Muziek Prince vanaf zondag beschikbaar via streaming

Alle Prince-albums van 1978 tot 1996 zullen vanaf zondag beschikbaar zijn via streaming op Spotify en Napster, zo weet de BBC. Prince zelf was geen voorstander van de diensten, hij ijverde zijn hele leven lang voor een correcte auteursvergoeding. Maar de vraag naar zijn muziek is sinds zijn overlijden vorig jaar in april sterk gestegen en bovendien moet er een grote som achterstallige belastingen betaald worden op zijn nalatenschap.
AP1985

De muziek van Prince was tot nog toe enkel beschikbaar via Tidal. De muzikant wou bij leven niet weten van samenwerking met de andere streamingdiensten omdat die volgens hem een te kleine vergoeding betaalden aan de artiest. Hij wou ook de controle over zijn artistiek werk niet uit handen geven.

Maar vandaag liggen de zaken enigszins anders. De nalatenschap van Prince heeft een schuld van 100 miljoen dollar (omgerekend bijna 94 miljoen euro) bij de Amerikaanse belastingen. Nieuwe zakendeals dringen zich op, weet de BBC.

Bovendien is de vraag naar de muziek van Prince sedert zijn overleden enorm toegenomen. In de lijst van best verkopende artiesten stond Prince vorig jaar op de negende plaats.

Het bedrijf dat zijn erfenis beheert, besliste bovendien om ook een licentie te geven voor het commercieel gebruik van alle niet eerder uitgegeven opnames van de muzikant onder het platenlabel van Universal Music. Het heeft recent ook de rechten gekocht van alle 25 albums die Prince maakte na zijn vertrek bij Warner Bros in 1996.

Het nieuws zou zondag officieel bekendgemaakt worden. Behalve Spotify en Napster zou er ook nog een akkoord bereikt zijn met een derde streamingdienst.

Meest gelezen