Scenarist "Thuis": "Simonneke en Frank zullen niet snel verdwijnen"

Vanavond is Joy Anna Tielemans voor een laatste keer te zien als Jana in de Eén-serie "Thuis". Op eigen verzoek, maar dat is niet altijd het geval. Vaak worden soapacteurs uit de serie geschreven of moeten scenaristen zelf nieuwe verhaallijnen verzinnen na de plotse dood van een acteur of actrice. "De echte kunst bestaat erin om er zo natuurlijk en geloofwaardig mogelijk voor te zorgen dat een personage op is", vertelt Stef Wouters, hoofdscenarist van "Thuis" in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het is eigen aan series die al jaren lopen, dat er af en toe personages verdwijnen. Vers bloed zorgt voor nieuwe verhaallijnen en houdt series levendig. “Indien een personage uitgewerkt is , kun je gewoon niet verder. Vaak zorgen de opeenvolgende feiten binnen de serie hier zelf voor”, zegt "Thuis"-scenarist Stef Wouters.

Volgens de hoofdscenarist van de soap moet er bij het uitschrijven van een personage aan één gouden wet voldaan worden: “Het moet altijd gaan om een natuurlijke verhaal die bij het personage past. Daarbij probeer je in eerste instantie een moord of een mysterieuze verdwijning te vermijden.”

Maar niet altijd worden acteurs, zoals Joy Anna Thielemans nu, op eigen verzoek uit de serie geschreven. Veel vaker kiezen de scenaristen zelf om personages te laten verdwijnen. “Dit gebeurt niet altijd in overleg met de acteurs”, geeft Stef Wouters toe. “Zoiets ligt heel delicaat en uiteraard wordt er met veel verbazing gereageerd.”

"Verloop van personages is geen probleem"

In uitzonderlijke gevallen worden de scenaristen geconfronteerd met de dood van een acteur of actrice. Denk maar aan de plotse dood van Ann Petersen, gekend als “ons moe” in “Thuis”, Dan Blocker uit “Bonanza” of het stempersonage van Edna Krabappel uit “The Simpsons”.

In dat geval moeten de scenaristen origineel uit de hoek komen en wordt het personage op inventieve wijze uit de serie geschreven, of zonder veel schroom vervangen door een andere acteur of actrice.

Het grote verloop van personages vormt voor scenaristen niet eens een groot probleem. Het is zelfs een creatieve uitdaging. “Zoals bij “Thuis” is het instituut groter dan de namen van de acteurs an sich. Het belangrijkste voor een televisieserie is om voortdurend voldoende sterke karakters te hebben”. Stef Wouters heeft bijgevolg een geruststelling: “Het ziet er niet naar uit dat Simonneke en Frank snel de serie zullen verlaten.”

Meest gelezen