Trump belooft nieuwe maatregelen rond inreisverbod: "Je zal volgende week iets zien"

De Amerikaanse president Donald Trump maakt werk van nieuwe veiligheidsmaatregelen nadat hij ook bij het hof van beroep bot gevangen had inzake het inreisverbod. Dat beloofde hij tijdens een persconferentie samen met zijn Japanse collega, premier Abe. De maatregelen zouden niet té lang op zich laten wachten: "Je zal volgende week iets zien."

Na de Britse premier Theresa May is de Japanse premier Shinzo Abe de tweede wereldleider die Donald Trump in het Witte Huis ontvangt.

In Japan was er wat ongerustheid ontstaan na enkele uitspraken van de president tijdens de verkiezingscampagne over het militaire engagement van de Verenigde Staten in het gebied rond de Stille Oceaan. Maar Trump stelde de Japanners gerust. De twee hebben vooral gesproken over veiligheid en handel.

Bij de ontmoeting in het Witte Huis was er van die ongerustheid weinig sprake. Beide leiders benadrukten hun warme relatie. "Ik heb hem omhelsd, want dat is hoe we ons voelen. We hebben een zeer goede band, een goede chemie", zei Trump. In de Oval Office heeft de Amerikaanse president naar verluidt enkele keren gezegd tegen zijn Japanse collega dat hij een stevige handdruk heeft.

"Bondgenootschap is hoeksteen van vrede"

Op de gezamenlijke persconferentie die volgde op de ontmoeting noemde Trump het bondgenootschap tussen de Verenigde Staten en Japan "de hoeksteen van vrede" in de Stille Zuidzee. Hij benadrukte dat de Verenigde Staten zich blijft inzetten voor de veiligheid van Japan. "We willen onze cruciale alliantie blijven versterken."

Premier Abe op zijn beurt heeft de band tussen de VS en Japan als een "echte win-winrelatie" beschreven. Ook hij benadrukte dat het bondgenootschap cruciaal is voor vrede in de regio. De twee deden meteen ook een oproep om acties te vermijden die de spanningen in de Zuid-Chinese Zee kunnen doen escaleren.

"Nieuwe maatregelen"

De Amerikaanse president greep de persconferentie meteen aan om zijn ontevredenheid te uiten over het feit dat zijn inreisverbod ook in hoger beroep opgeschort blijft. Trump benadrukt dat er nieuwe maatregelen komen. Hij overweegt ook een nieuw executive order om te verzekeren dat het inreisverbod van kracht blijft.

"We zullen alles doen wat nodig is om ons land veilig te houden. Ik heb er geen twijfel bij dat we deze zaak zullen winnen", klonk hij strijdvaardig. De president voegde eraan toe: "We zullen geen mensen in ons land dulden die onze mensen willen kwetsen." Zijn commentaar op de opschorting van het inreisverbod ligt in de lijn van wat hij eerder al op Twitter verkondigde.