Trump en China strijken de plooien weer glad

De Amerikaanse president Donald Trump blijft bij de Eén-Chinapolitiek die Washington de voorbije decennia heeft aangehouden. Dat heeft hij gezegd tijdens een telefoongesprek met zijn Chinese collega Xi Jinping. Eind vorig jaar had hij als president-elect nog de toorn van Peking opgewekt door een telefoongesprek met de president van Taiwan.

"Op verzoek van president Xi bevestigt president Trump dat hij bij het Eén-chinabeleid blijft", luidt een mededeling van het Witte Huis. "Vertegenwoordigers van de Verenigde Staten en China zullen praten en onderhandelen over verschillende wederzijdse belangen." Nog volgens het Witte Huis verliep het gesprek tussen Trump en Xi Jinping hartelijk en hebben beide leiders elkaar uitgenodigd voor een bezoek aan hun land.

Eind vorig jaar had Trump als president-elect nog een diplomatieke rel met China veroorzaakt door een telefoongesprek te hebben met de Taiwanese president Tsai Ing-wen. Daardoor verbrak hij de diplomatieke stilte tussen Taiwan en de VS die al sinds 1979 aanhoudt.

China had toen Washington gewaarschuwd "om zorgvuldig en voorzichtig om te gaan met de Taiwan-kwestie om de algemene situatie van de relaties tussen de VS en China niet onnodig te verstoren". Peking beschouwt het afgescheurde Taiwan nog altijd als een deel van China en aanvaardt evenmin dat andere landen diplomatieke relaties met Taiwan zouden hebben. 

Meest gelezen