Trump vangt bot bij hof van beroep: inreisverbod blijft opgeschort

De Amerikaanse president Donald Trump moet nu ook bij het hof van beroep in het zand bijten. Zijn inreisverbod voor mensen uit zeven overwegend moslimlanden blijft opgeschort. Volgens de rechters is de maatregel discriminerend en is er geen bewijs voor specifieke terreurdreiging. Trump heeft op Twitter al laten verstaan dat hij verdere stappen gaat ondernemen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Het inreisverbod voor burgers uit Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië was al door een federale rechter in eerste aanleg opgeschort. Het Witte Huis reageerde verbolgen en tekende beroep aan.

Nu hebben de drie beroepsrechters unaniem de opschorting van de ban overeind gehouden. Hillary Clinton, Trumps grootste tegenstander bij de presidentsverkiezingen, tweette meteen triomfantelijk "3-0".

(Lees verder onder tweet).

Volgens het hof van beroep heeft het Amerikaanse volk wel degelijk belang bij nationale veiligheid en een president die actie onderneemt. Maar het inreisverbod is volgens de rechters discriminerend, het haalt families uit elkaar en bovendien heeft de Amerikaanse regering niet kunnen aantonen dat het inreisverbod essentieel is voor de veiligheid van de VS.

"De rechters van het hof van beroep in San Francisco waren snoeihard. De regering-Trump vond dat rechters zich niet moeten bemoeien met zaken van nationale veiligheid. We disagree, is het oordeel", zegt Amerika-correspondent Björn Soenens.

U kunt het arrest van het 9th Circuit federale hof van beroep hier nalezen.

Naar het hooggerechtshof?

Meteen na de uitspraak van het hof van beroep tweette president Trump: "Ik zie jullie in de rechtbank, onze staatsveiligheid staat op het spel." Een gouverneur uit Washington, een Democraat, zei daarop als antwoord: "Meneer de president, we zagen je net in de rechtbank en we hebben je verslagen".

Maar de juridische strijd is nog niet voorbij. Als volgende stap kan Trump namelijk nog naar het Supreme Court trekken, het Amerikaanse Hooggerechtshof. Voorlopig is de verdeling progressieve-conservatieve rechters daar nog 4-4, waardoor het mogelijk ook daar voor Trump moeilijk zal worden.

"De saga gaat gewoon verder, maar voorlopig verliest Trump", aldus Björn Soenens.

Stand van zaken

Het inreisverbod voor de zeven betrokken landen werd op het einde van Trumps eerste werkweek ingevoerd. Het protest was niet van de lucht en op de luchthavens was de toestand chaotisch.

De staten Washington en Minnesota stapten naar een federale rechter, omdat ze vonden dat de maatregel moslims discrimineerde en schadelijk was voor hun universiteiten. In eerste aanleg schortte de rechter het inreisverbod op voor de hele VS, in afwachting van een uitspraak ten gronde over de vraag of het inreisverbod al dan niet grondwettelijk is.

Het hof van beroep heeft zich nu ook uitgesproken over die opschorting. Een uitspraak ten gronde is er nog niet, en kan nog even op zich laten wachten. Maar hoe dan ook betekent dit dat de inwoners uit de zeven geviseerde landen naar de VS kunnen afreizen mits een geldig visum en dat oorlogsvluchtelingen niet langer geblokkeerd worden. 

Meest gelezen