Vader van de MRI-scan is overleden

De mede-uitvinder van de MRI-scan, professor Peter Mansfield, is overleden. Sir Mansfield kreeg in 2003 de Nobelprijs voor Geneeskunde voor zijn onderzoek naar duidelijkere en snellere MRI-foto's. Hij kreeg die prijs samen met de Amerikaan Paul Lauterbur, die in 2007 overleed.

"Bij een MRI-scan worden met behulp van een magneetveld en korte radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Die signalen worden door een computer verwerkt tot een beeld." Dat is te lezen op de website van het Universitair Ziekenhuis Leuven. Het is dat laatste aspect, de beeldvorming, die Mansfield een Nobelprijs opleverde.

Mansfield won de Nobelprijs voor Geneeskunde samen met de Amerikaan Paul Lauterbur. De twee wisten aanvankelijk niet van elkaars werk en ze werkten nooit als team samen. Lauterbur slaagde erin foto's te maken van de binnenkant van het lichaam, zonder te opereren.

Maar de foto's waren onduidelijk en het duurde heel lang om ze te maken. Mansfield ging nog een stap verder. Hij slaagde erin om duidelijkere 3D-foto's te maken en dat veel sneller dan die van zijn collega Lauterbur. Hij deed dat door een wiskundig model te bouwen rond de radiosignalen van een MRI-scan.

Eerste mens in een lichaamsscanner

Uiteraard gingen er heel wat experimenten vooraf aan de ontdekking van Mansfield. Zo was hij de eerste mens die in een volledige, magnetische lichaamsscanner ging staan. Een Amerikaanse professor waarschuwde hem voor de gevaren, maar "mijn berekeningen klopten", was Mansfield zelfverzekerd.

"Het experiment verliep zonder gevaar, alleen had ik het heel warm", zei hij in een interview jaren later, dat u hieronder kunt bekijken. "De magneten hadden een temperatuur van zo'n 50 graden en ze stonden vlak naast mijn gezicht. Ik moest 50 minuten lang blijven staan. Toen ik eruitkwam, was ik dus vooral enorm aan het zweten."

In 1993 werd Peter Mansfield geridderd door koningin Elizabeth. Mansfield overleed twee dagen geleden in Londen. Hij laat zijn vrouw en twee dochters achter en vier kleinkinderen.

Meest gelezen