Vandeurzen trekt 1 miljoen uit voor betere mondhygiëne bij kwetsbaren

De mondhygiëne bij zorgbehoevende ouderen, mensen in armoede en bij mensen met een handicap laat nog vaak te wensen over. Dat blijkt uit verschillende studies. Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) wil dat probleem preventief aanpakken in samenwerking met tandartsen en universiteiten.

Uit een studie blijkt dat driekwart van de ouderen in woonzorgcentra in twee jaar tijd geen tandarts hebben gezien. En ook andere kwetsbare groepen in de samenleving hebben een gebrekkige mondhygiëne

"Nochtans weten we dat een goede mondverzorging belangrijk is voor de levenskwaliteit van de mensen. Verwaarlozing van de mondgezondheid wordt ook vaak in verband gebracht met ondervoeding, diabetes en andere gezondheidsproblemen", aldus Vandeurzen.

De minister wil daarom investeren in preventie om ervoor te zorgen dat mensen meer aandacht gaan besteden aan een goede mondverzorging. De focus ligt op mensen in een kwetsbare situatie. "We gaan actie ondernemen naar zorgbehoevende ouderen thuis en in woonzorgcentra, naar personen met een beperking en naar mensen in armoede", klinkt het.

Vandeurzen trekt daarom de komende vier jaar 1 miljoen euro uit waar organisaties aan de slag mee kunnen gaan om initiatieven uit te werken. Er wordt daarvoor samengewerkt met het Verbond der Vlaamse Tandartsen, de KU Leuven en de UGent,  en de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen.

Meest gelezen