16 Syriëstrijders krijgen opnieuw werkloosheidsuitkering

Eén op de zeven Syriëstrijders die naar ons land zijn teruggekeerd, krijgt opnieuw een werkloosheidsuitkering. Dat schrijft De Tijd. Het gaat om 16 van de ruim 100 strijders die de voorbije maanden naar ons land zijn teruggekeerd. Daarnaast hebben verschillende strijders onterecht steun gekregen van OCMW's, zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

Volgens de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) voldoen de 16 Syriëstrijders aan alle wettelijke voorwaarden. "Ze zitten niet in de gevangenis, ze hebben zich weer ingeschreven in hun gemeente, ze zijn beschikbaar voor de arbeidsmarkt en beantwoorden de oproepen van de diensten voor arbeidsbemiddeling. Terwijl wij alle mogelijke informatie opvragen bij het antiterreurorgaan OCAD, het parket en het gevangeniswezen", zegt Wouter Langeraert van de RVA.

Hij wijst erop dat alles goed opgevolgd wordt, maar dat de RVA vaak "niet meer gegevens krijgt dan de namen". "We moeten het meestal ook stellen met "vermoedelijke" data dat ze in Syrië zaten."

Maar alleen al in Vlaams-Brabant en Brussel kregen tientallen Syriëstrijders de voorbije jaren voor minstens 123.898 euro rechtmatige uitkeringen. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Kirstien Van Vaerenbergh heeft opgevraagd bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Meest gelezen