70.000 Grieken moeten huis verlaten voor ontmanteling van bom uit WO II

In de Griekse stad Thessaloniki moeten 70.000 mensen hun huis verlaten, omdat het leger morgen een bom uit de Tweede Wereldoorlog zal ontmantelen. Hoelang die operatie zal duren, is niet duidelijk. Het leger sluit niet uit dat ze twee dagen in beslag zou kunnen nemen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De bom, 250 kilo zwaar, werd vorige week gevonden op zo'n 5 meter diepte, bij een benzinestation in een druk bevolkte wijk. "Nooit eerder is zo'n krachtig bom gevonden in zo'n dichtbevolkte zone", zegt de prefect van het gebied.

In een straal van 2 kilometer rond het benzinestation worden zo'n 70.000 bewoners geëvacueerd voor wat de grootste ontruiming in de naoorlogse Griekse geschiedenis moet worden. Vanmorgen werden de eerste mensen -een 300-tal zieken en gehandicapten- weggebracht.

Duizend politieagenten zijn opgetrommeld om de operatie in goede banen te leiden en erop toe te zien dat iedereen zijn huis verlaat. Ook een vluchtelingenkamp in de buurt wordt ontruimd. Het verkeer wordt omgeleid.

Morgenvroeg zouden experten moeten beginnen met de ontmanteling. Vermoed wordt dat dat ongeveer een dag zal duren, al sluit het leger niet uit dat het nog langer duurt, "want we weten niet wat we zullen aantreffen". Het is de bedoeling dat de bom gecontroleerd tot ontploffing wordt gebracht op een militair oefenterrein.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen