Bedreigde Afrikaanse pinguïns zoeken voedsel op verkeerde plaats

Bedreigde Afrikaanse pinguïns zoeken steeds vaker op de verkeerde plaats naar voedsel. Ze worden misleid door klimaatverandering en visserij, en dreigen zo nog meer in de problemen te komen. Jonge zwartvoetpinguïns leggen grote afstanden af om voedsel te zoeken, maar steeds vaker worden ze misleid en komen ze terecht op plaatsen waar voedsel net schaars is.
Een zwartvoetpinguïn in Zuid-Afrika (foto: Paul Mannix/Wikimedia).

De dieren gaan af op bepaalde signalen die op de aanwezigheid van voldoende prooien wijzen, maar steeds vaker blijken die signalen bedrieglijk, zo stelden Britse, Zuid-Afrikaanse en Namibische onderzoekers vast.

"De achteruitgang van het milieu kan ertoe leiden dat ze een onaangepast leefgebied kiezen”, zei Richard Sherley van de Universiteit van Exeter. “Signalen die vroeger werkten voor de soort, zijn nu een gevaar voor hen."

“Jonge Afrikaanse pinguïns zoeken naar gebieden met een lage zeewatertemperatuur en veel chlorofyl-a, omdat die wijzen op de aanwezigheid van plankton en dus van vissen die zich ermee voeden. Dat waren vroeger betrouwbare signalen dat wateren rijk aan prooien waren, maar de klimaatverandering en de industriële visserij hebben de visbestanden in dit systeem uitgeput.”

Ecologische val

Deze zogeheten ecologische val doet de overlevingskansen van de jonge pinguïns fors dalen. Volgens modellen die onderzoekers van de universiteiten van Exeter (Groot-Brittannië) en Kaapstad (Zuid-Afrika) hanteren, liggen de broedcijfers voor pinguïns in deze zones de helft lager dan bij pinguïns die wel aan deze vallen konden ontsnappen.

De onderzoekers brachten zendertjes aan bij 54 jonge pinguïns uit acht kolonies en volgden hen zo via satelliet.

De zwartvoetpinguïn of brilpinguïn is een bedreigde soort. Het is de enige pinguïn die broedt in Afrika. De soort leeft langs de Namibische en de Zuid-Afrikaanse kust, en vormt kolonies op eilanden vlak voor de kust en ook enkele op het vasteland. Zwartvoetpinguïns zijn groepsdieren, die vaak overdag in groep op zee naar voedsel zoeken. Ze eten kleine vis als ansjovis, kleine schaaldieren en inktvis.

Zwarvoetpinguïns in Boulders Beach in Zuid-Afrika. (foto: Cristoph Michels/Wikimedia).

Meest gelezen