Gentse oppositie hakt stevig in op bestuurders Publipart

De oppositie in Gent is niet mals voor de politieke bestuurders van de intercommunale vennootschappen Publipart en Publilec. "Nergens zijn er Vlaamse socialisten die zo PS zijn als die van Gent", reageert N-VA-fractieleider in Gent Siegfried Bracke. Vlaams Belang wil dat de bestuurders zich terugtrekken, CD&V wil "totale transparantie" en de PVDA wil dat Publipart en Publilec worden opgedoekt.

Siegfried Bracke, Kamervoorzitter, maar ook leider van de N-VA-oppositie in Gent, haalt in een blogpost op zijn website zwaar uit naar vooral de SP.A in Gent. "Het systeem-Termont is het PS-systeem in meerdere betekenissen: een gigantische tewerkstellingsmachine, een gigantische subsidiemachine en een gigantische graaimachine voor de toplui."

Bracke noemt 3 (ex-)bestuurders van Publipart en Publilec: Tom Balthazar (SP.A), kandidaat-burgemeester en schepen in Gent, Christophe Peeters, Open VLD-schepen, en Patrick Boes, ex-kabinetschef van huidig burgemeester Daniël Termont (SP.A).

In de zaak rond Publipart en Publilec worden ook dubieuze beleggingen genoemd, in onder meer een fabrikant van chemische wapens. "Ofwel hebben de schepenen zich daar niets van aangetrokken", gaat Bracke voort,  "maar waarvoor krijgen ze dan die vergoeding? Ofwel steken ze er wel werk in, maar dan zijn het wel ongelooflijke hypocrieten".

Bracke zal naar eigen zeggen volledige transparantie eisen op de gemeenteraad in Gent. Bovendien eindigt hij zijn blogpost met: "Een Optima-bis-commissie is aangewezen".

"Luik-aan-de-Leie"

"Na Optima en Publipart lijkt Gent steeds meer een Luik-aan-de-Leie te worden", reageert Vlaams Belang Gent. De oppositiepartij wil dat het stadsbestuur zich onmiddellijk terugtrekt uit Publipart en Publilec.

"Niet alleen wordt in deze constructie opnieuw de ons-kent-ons-mentaliteit uit het Optima-dossier bevestigd, deze zaak staat ook symbool voor de niet-transparante graaicultuur, waarvan we dachten dat enkel de PS in Wallonië hiervoor symbool stond", reageert Johan Deckmyn, fractieleider voor Vlaams Belang in Gent.

CD&V-fractieleider Veli Yüksel kondigt ook een interpellatie aan. "We eisen een volledige transparantie. De hele constructie is een paarse constructie en we vragen dat alle intercommunales en vergoedingen en mandatarissen van de stad die daarin zitten, tegen het licht te houden. Waar gaat het hier in godsnaam over? De graaicultuur komt in de buurt en dat moet stoppen. We pleiten voor een propere politiek met propere handen."

PVDA Gent wil dat de intercommunale vennootschappen worden opgedoekt en dat de bestuurders hun zitpenningen terugstorten. "Wij willen échte intercommunales van de 21e eeuw, die ten dienste staan van de bevolking en zorgen voor energie, water en betaalbare huisvesting."

De PVDA, bij monde van Tom De Meester, heeft ook een sneer over voor N-VA-collega Bracke. De N-VA is evengoed betrokken in het Vlaamse Publi-schandaal. Eddy Glorieux, schepen van de N-VA in Harelbeke heeft een betaald mandaat in de raad van bestuur van Publilec, naast PS-kopstukken Stéphane Moureau en Alain Mathot, en ziet blijkbaar evenmin graten in graaicultuur en louche beleggingsfondsen die mensenrechten schenden."