Juncker ambieert geen tweede termijn als voorzitter Europese Commissie

Jean-Claude Juncker is niet van plan om zich kandidaat te stellen voor een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie. Dat heeft hij gezegd in een interview met een Duitse radio. Juncker maakt zich ook grote zorgen over de eenheid van de unie in het kader van de onderhandelingen over de brexit.

De 62-jarige Juncker is sinds 2014 voorzitter van de Europese Commissie, maar één termijn van vijf jaar vindt hij genoeg. Voordien was hij jarenlang voorzitter van de Eurogroep, de vergadering van de landen die de euro gebruiken.

"In 2014 heb ik een mooie verkiezingscampagne gevoerd", zegt Juncker, "maar er komt geen tweede campagne omdat ik me geen kandidaat stel voor een tweede termijn". Het mandaat van voorzitter van de Europese Commissie heeft een looptijd van vijf jaar en is één keer hernieuwbaar.

Zorgen over toekomst EU

De Luxemburgse voorzitter van de Commissie heeft geen goed oog in de onderhandelingen over de brexit. Hij betwijfelt of de andere 27 lidstaten eensgezind kunnen blijven tegenover Groot-Brittannië. Hij vreest dat de Britten de andere lidstaten zonder al te veel moeite uit elkaar zullen spelen door land A iets te beloven, land B iets anders en land C nog wat anders. Hij benadrukte wel dat de Britten geen handelsovereenkomsten kunnen afsluiten zolang ze nog lid zijn van de unie.

Juncker zei dat hij zich bij het begin van zijn ambtstermijn had voorgenomen constructief te werken om de mensen weer meer vertrouwen in de Europese Unie te geven. "Nu houd ik mij meerdere uren per dag bezig met het opstellen van de planning van de uittrede van een EU-lid. Dat is geen toekomstgerichte taak", aldus Juncker.

Meest gelezen